Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Aquascience 15000 hiç denemedim ama spektrum grafiğini gördüm, yeşil ve sarısı ati special den bile fazla...
Giesemann beyazını denedim sarımsı beyaz, satan yer aquascience ile aynı renk diyor...
Aquascience duo ise 15ila20 k kelvin ler arası üretilmiş tam kelvin değeri verilmiyor, rengi maviye kaçan beyaz, maviyle beraber yakılınca güzel bir açık mavi oluyor tank...
beyaz mavi kombinasyonu beyaz gibi oluyor,
fiji mavi kombinasyonu mor eflatun mavi arası bir renk,
fiji ile beyaz yakarsan beyaz ama kırmızıları da parlayan bir tank oluyor hatta çok aydınlık oluyor...
su değerleri iyi değilse, canlılara yetecek miktarda her çeşit ışıkta yosun olur...
Ama T5 le aydınlatılacak tankta su değerleri kötü değil, iyi değil, çok iyi olmalı...
T5 aydınlatmanın avantajı rahatça renk kombinasyonu yapılmasıdır, bir de ışığı tanka homojen dağıtması yani sert mercanların her yerini renklendirmede faydalı olur...
Metal aydınlatma ise doğala en yakın aydınlatma olarak bilinir, renk olarak da fotolarda t5 lerden daha cazip çıkmamasının sebebi fotonun hareketi gösterememesidir, yani metal aydınlatmanın iyi görünmesi için video çekimi görmek lazım, sudaki yansımalar ve tanka verdiği hareketliliği başka bir aydınlatma ile yakalamanın mümkünatı yok...
Benim tecrübeme göre hem softlar (mushroom, leather, polyp), hem lps ler (frogspawn, branch, brain),hem sps ler metalle gelişirken,
T5 ile sadece sps ler gelişiyor, diğerleri sabit yarı açık ve mutsuz oluyorlar...
Su değerleri aynı, tank aynı tank, katkı aynı katkı, sadece aydınlatma farklı...
Aydınlatma farkına alışma süresi derseniz, 1 yıla yakın süre alışmaya yetmeli herhalde...
bakalım hafta sonuna testlerim elime ulaşır ve su değerlerimi ölçerim. benim polyp lerim açmadı hatta ölmeye yakınlar... aldığım akvaryumdada ışık 5 tane t5 3 beyaz 2 mavi yanlış hatırlamıyorsam. ama ben de kapandı açmadı... neyse hafta sonu bi bakalım durum ne olacak...
Kapalı olmalarının sebebi sadece ışık olmayabilir. Bazen zoanthus (genelde biz polyp diyoruz) türü canlıların kayalarında bu canlılarla beslenen deniz tavşanları geliyor. Bu hayvanlar olduğunda polypler hiç açmıyor. Zaman içinde ölüyorlar. Bu tavşanları sixline, yellow wrasse türü balıklar genelde yiyor. Bu tür mercanları aldığınızda (aslında her mercanı) mutlaka karantinaya alıp bir süre gözlemlemeliyiz.
aslında mavi renkli polyp imin üstünde tuhaf canlılar vardı. ama onun üstündeydil. kurtçuk gibi ... sonra bir tanede sert kabuklu minicik yıldıza benzer bişey vardı onu elimle aldım üstünden.
Kapalı olmalarının sebebi sadece ışık olmayabilir. Bazen zoanthus (genelde biz polyp diyoruz) türü canlıların kayalarında bu canlılarla beslenen deniz tavşanları geliyor. Bu hayvanlar olduğunda polypler hiç açmıyor. Zaman içinde ölüyorlar. Bu tavşanları sixline, yellow wrasse türü balıklar genelde yiyor. Bu tür mercanları aldığınızda (aslında her mercanı) mutlaka karantinaya alıp bir süre gözlemlemeliyiz.
Abi eğer senin bu dediğin salt doğru ise t5 flo kullananlar (sps besleyenler hariç) küllüm yandı.Eğer softlarda, lps lerde gelişme ve büyüme yoksa neye yayar zamanla o canlı ölür.T5 satışları %75 düşer.
Mutlaka bu konuda tecrübelerini paylaşan hobiciler çıkacaktır.
Benim tecrübeme göre hem softlar (mushroom, leather, polyp), hem lps ler (frogspawn, branch, brain),hem sps ler metalle gelişirken, T5 ile sadece sps ler gelişiyor, diğerleri sabit yarı açık ve mutsuz oluyorlar...
Su değerleri aynı, tank aynı tank, katkı aynı katkı, sadece aydınlatma farklı...
Abi eğer senin bu dediğin salt doğru ise t5 flo kullananlar (sps besleyenler hariç) küllüm yandı.Eğer softlarda, lps lerde gelişme ve büyüme yoksa neye yayar zamanla o canlı ölür.T5 satışları %75 düşer.
Mutlaka bu konuda tecrübelerini paylaşan hobiciler çıkacaktır.
T5 satışlarının düşeceğini sanmam, bu saatten sonra kimse flo da T8 e dönmez, bir tane mushroom gerisi balık tanklara bile T5 aydınlatma takılıyor artık, tabi bunda T8 flo ların zamanında, ederine göre epey pahalı satılmasının da etkisi çok büyük, bir tane sera T8 lambaya 55 YTL para ödediğimi hatırlıyorum 2-3 sene evvel...
İşin özü bana göre şu, birşey trend oldu mu herkes aynı uygulamanın peşinden gidiyor, elindeki canlının ihtiyacı ne olduğuna bakmadan...
T5 altında soft beslenmiyor demiyorum aslında, besleniyor ama fazla ışık ihtiyacı olmayan canlılar, T8 flo veya mh altında olduğu kadar mutlu olmuyorlar ve de sisteminiz çok iyi değilse bonus olarak bir veya birkaç çeşit yosununuz da oluyor sürekli olarak...
Evdeki tankımda 400W MH aydınlatma ile çok güzel tonga blue mushroomlar ürettim. Ama nasıl ? Gölge bir yere koydum. Olayı salt ışık gücü olarak algılamayın. Tank içindeki yerleşim, ışık şiddetinden bağımsız çok daha önemli. İsterseniz 1000W lamba takın, yine mushroom besleyip, üretebilirsiniz.
Yani, canlının ihtiyacını türlü türlü ışık sistemleri ile karşılamak mümkün. Yeter ki tank içinde doğru yere yerleştirin.
Evdeki tankımda 400W MH aydınlatma ile çok güzel tonga blue mushroomlar ürettim. Ama nasıl ? Gölge bir yere koydum. Olayı salt ışık gücü olarak algılamayın. Tank içindeki yerleşim, ışık şiddetinden bağımsız çok daha önemli. İsterseniz 1000W lamba takın, yine mushroom besleyip, üretebilirsiniz.
Yani, canlının ihtiyacını türlü türlü ışık sistemleri ile karşılamak mümkün. Yeter ki tank içinde doğru yere yerleştirin.
doğrudur, metalde ışık tek kaynaktan dağıldığı için gölge yer bulmak daha kolay
benim sorunum da böyle bişey şu an, mh yanarken branch lerle brain i saklamak kolay oluyor,
sırf destek amamçlı yaktığım 2 adet t5 yanınca ışık tanka homojen dağıldığı için gölge yer bulunmuyor, şimdilik t5 lerin saatini düşürdüm günde 5 saat, o da yetmezse bir süreliğine tamamen kaldıracağım, sadece mh olarak devam edecek...
t5le yumuşak mercanda bakıyorum spslerime ek olarak şu ana kadar bir sıkıntı yaşamadım. Tek sıkıntı ışığın fazla gelmesi. Metalide çok güçlü tutarsanız o da mercanı rahatsız edecektir. Olay aydınlatmanın türünden ziyade ışığın gücüyle alakalı aslında. t5lerin parı yüksek, bu bakımdan ince olmaları dolaysıyla çok sayıda kullanınca olay çığrından çıkabiliyor. Yüksek ışığı seven spsler bayram ederken diğerleri rahatsız oluyor.
t5 flolarda 2 sene önceye kadar yüksek fiyatlardan satılıyordu. Burda 5 yıllık birikmiş ve doyurulmamış bir talep vardı, şimdi biraz biraz karnını doyurdu bu seferde vho t5 araştırır oldu. Marinelife'a ati t5lerin geldiği ilk zaman gittiğimde armatürlerin ve lambaların tükenişini gördüğümde hayretler içinde kalmıştım. Daha 6 ay önce yine aynı sıkıntıyı yaşadık. Kısacası bu t5 sevdası bitmez doğru kullanıldığı sürece de çok kişinin işine yarar.
500ml su aldım bu gün akvaryumcuya gittim. Tuzluluk oranım 1029 çıktı. Bayağı yüksek. Hergün 1lt su değişimiyle suyun normal seviyeye düşmesini sağlıyacağım... Yosun da bu yüzden oldu sanırım...
Bahadır tuzlulugu 1.029dan 1.025e düşürürken epey bir miktar tuzlusu çekip yerine tatlısu eklediği için belki nitrat fosfat biraz azalmıştır o yuzden yosun oluşumunda azalma oldu diye düşünülmüş olabilir.