Keşfet

Zeolit Reaktörü Ve Başlangıç Araştırmaları

Moderatör tarafında düzenlendi:
ÖNEMLİ UYARI: Kendim için seçtiğim listedeki motor ve motor shield birbirleirni tolere edebilecek ekipmanlardır. Bu iki Ardunio yu birleştirip 2A den fazla çekebilecek bir DC motor devreyi yakabilir. Aman Dikkat!!!  Daha güçlü amperler için motor shield yerine Hüseyin beyin bahsettiği sürücüyü veyahut paraya kıyıp Toshiba 6600 gibi bir sürücü almak gerekmektedir.

Bir noktaya dikkat çekmek istiyorum. Motor shield Rev3 Max 2A çıkış veriyor ki. Şimdiye kadar incelenen iş gören motorlar 2A mertebesinde. Bu da demek oluyor ki kart teoride tam yükte çalışacak. Birde 2A çeken motorun habire iki yana salınım yapacağını düşündüğümüzde bence Motor Shield uygun değil. Seçilen motorun 1.6A gibi birşey olması lazım ki motorun ve sürücünün hata paylarını tolere edebilsin.

Ekip içinde yazılım konusunda tecrübeli biri yoksa biriniz ekipmanları bana gönderirse ben programlayabilirim. Hem benim için de ardunioya başlangıç projesi olmuş olur.
Güzel hareket , tebrik ederim.  :thumbsup:  

Ekip diye bir şey şu an  yok zaten. :) Kendim çalıyorum kendim söylüyorum ortada fol yok yumurta yok :D

Güzel hareket , tebrik ederim.  :thumbsup:

Ekip diye bir şey şu an  yok zaten. :) Kendim çalıyorum kendim söylüyorum ortada fol yok yumurta yok :D

var :) , bu reaktör, coralx aio dada kullanılablir mevcut reaktördeki motor zamanla mercan kırığı tozundan tıkanıp çalışmayabliyor aç kapa yapıp pompa ile uğraşmak ve tıkandımı diye bakmak zor iş , ben kendi reaktörümü seve seve verebilirm bu proje için yani işin plexi kısmı benden :) olsun içindeki çakıl vs artık herneyse çalkalıyomu diye test ederiz, iş bitince prototipi maliyetine alabilirim, yani çakılı döndürmeyebilir ama aio yu çalkalarsa kabulümdür sizde daha güçlü motor ile çakıl için uğraşmaya devam edersiniz

var :) , bu reaktör, coralx aio dada kullanılablir mevcut reaktördeki motor zamanla mercan kırığı tozundan tıkanıp çalışmayabliyor aç kapa yapıp pompa ile uğraşmak ve tıkandımı diye bakmak zor iş , ben kendi reaktörümü seve seve verebilirm bu proje için yani işin plexi kısmı benden :) olsun içindeki çakıl vs artık herneyse çalkalıyomu diye test ederiz, iş bitince prototipi maliyetine alabilirim, yani çakılı döndürmeyebilir ama aio yu çalkalarsa kabulümdür sizde daha güçlü motor ile çakıl için uğraşmaya devam edersiniz
Cihan bey o zaman alırız reaktörü ama iş görmez hale de gelebilir uyarayım sonuçta kesicez delicez tornadan geçirebiliriz dışa motor takarken bunların hepsi plexi gibi sert ve kırılgan malzemede olabilecek şeyler :) ) : 

Öncelikle elektronik ve mekanik malzemeyi temin ederek program ile gerekli yeterlilikdeki çalkalama hareketini sağlayalım.İşin o kısmını halledince reaktör içinde sizin gibi katılımcı arkadaşların yardımlarını rica ederiz.

Not : Reaktör cnc kesim işleri  yapılması gerekirse ben hallederim teknik çizim  gibi konuları.

ÖNEMLİ UYARI: Kendim için seçtiğim listedeki motor ve motor shield birbirleirni tolere edebilecek ekipmanlardır. Bu iki Ardunio yu birleştirip 2A den fazla çekebilecek bir DC motor devreyi yakabilir. Aman Dikkat!!!  Daha güçlü amperler için motor shield yerine Hüseyin beyin bahsettiği sürücüyü veyahut paraya kıyıp Toshiba 6600 gibi bir sürücü almak gerekmektedir.
Abi benim listedeki ürünler uyumlu ise birbirine alalım haftaya başlayalım yavaştan yapmaya sistemi bu arada da program kısmını biraz gözden geçiririz programcı arkadaşların yardımları ile.

Ama buradaki çalkalama hareketi çok önemli bunu atlamayalım yani yumuşak değil nenelerimizin merdaneli makinaları gibi çalkalaması lazım taşları :)

İlkercim benim dikkatimi çeken galiba videodaki zeolit KZ ninki değil :) Demek ki başka tür zeolit kullanma  ihtimali yüksek. Sadece neyi tutacağından haberdar olduğumuz ve gerçek zeolit olan taşların kanımca kullanılabilir olması gerek. 

Onur bey ben 130-150 tl lik artık herneyse Hüseyin beyin belirlediği mlz. listesini kastetmiştim, reaktörü delip biçmeden oradaki motor çakıl taşlarını sallıyormu diye bakılır, belki sallar belki sallamaz, ama aio yu sallayacağı kesin, o prototipi maliyetine ben alırım o zaman demek istemiştim :) delip kesmeye gerek yok o aşamada, sallarsa zaten delip kesme işine girmeniz lazım başka bir plesi reaktörle :)

yani yanlış anlamadıysam motorun miline reaktörü oturtma içi var delmeye gerek yok diye düşünüyorum yoksa içindeki medya sızar :)

İlkercim benim dikkatimi çeken galiba videodaki zeolit KZ ninki değil :) Demek ki başka tür zeolit kullanma  ihtimali yüksek. Sadece neyi tutacağından haberdar olduğumuz ve gerçek zeolit olan taşların kanımca kullanılabilir olması gerek. 
Dediğin gibi Kz zeolit farklı boylarda ve okuduğumdan anladığım kadarıyla 3 farklı cins medyadan oluşuyor. Videodaki ise tek boy ve sanırım tek çeşit. Dolayısıyla KZ olmama ihtimali yüksek.

Arduino Motor Shield Rev 3 için bir şeyler buldum kafamızı bir nebze rahatlatacak :) Aşağıdaki link üretici firmanın resmi sitesi .Alıntıda harici güç kaynağı ile 4A e kadar dayanabildiğinden bahsediyor. Sanırım iyi bir gelişme :)

Summary

Operating Voltage

5V to 12V

Motor controller

L298P, Drives 2 DC motors or 1 stepper motor

Max current

2A per channel or 4A max (with external power supply)

Current sensing

1.65V/A

Bu linktede basic DC motor kodlaması var. Gayet uygun gözüküyor. Bir kaç yenileme ile kullanabileceğimiz bir şeye benziyor. Buradaki Pin numaralarına INT ile isim atarsak karıştırılmamış olacak ve Delay komutunun içeriği ile oynarsak ters yönde dönme süresinide ayarlamış olacağız. PIN A da HIGH seçimi motorun ilk bağlantısında hangi kabloyu + veya - ye bağladığımızla ilgili olarak sağa veya sola dönecektir. LOW konumunda ise yine ilk başlangıcının tersine sola veya sağa dönüşü sağlayacaktır.

Gelelim artık programlama aşamasına :D

İlk önce arduino.cc adresine gidilir ve download sekmesindeki son sürüm IDE bilgisayarımıza indirilir. IDE kısaltması Arduino programlarımızı yazdığımız ve karftlara upload ettiğimiz arayüzü tanımlar. Bu dosyayı indirip install ettikten sonra açılan sayfaya komutlarınızı yazarsınız. Yazdığınız programı kontrol etmesini hata ayıklamasını isteyebilir hatasız ise devre kartına upload edebilirsiniz. Kodları tek tek anlatacak değilim. Ne bilgim var ne tecrübem. Ancak aşağıda hazır kullanacağımız programın bir şablonu var. Basitçe göz gezdirdiğinizde aslında yaptığımız şey devre kartındaki Pinlere görev verip bunu mikro kontroller sayesinde çalıştırmasını emrediyoruz. Bunlara başlamadan önce zamanı gelince daha detaylı açıklamasını yapacağım sürücüyü bilgisayara tanıtma kısmı var. Windows kullanan herkes bilir ki USB ye takılan her aletin programını sürücüsünü yüklemeye çalışır Windows. Ama biz kartımızı taktığımızda hata verecek çünkü böyle bir şeyi tanımıyor. İşte burada zamanı gelince kartı bilgisayarın görmesinin nasıl olacağını anlatacağım. Çok basit. Teoride enazından :)  

Programımız ise basitçe böyle olacak;

const int                                                                           // İlgili Pinleri İsimlendiriyoruz
PWM_A   = 3,
YON_A   = 12,
FREN_A = 9,
SNS_A   = A0;

void setup() {
                                                                                         // A Çıkışını Konfigure etme
  pinMode(FREN_A, OUTPUT);                                       // Kanal A daki Fren Pin i
  pinMode(YON_A, OUTPUT);                                         // Kanal A daki Yön

}

void loop() {

// Motoru İleri çalıştırmak için Çıkışları Kurma

digitalWrite(FREN_A, LOW);                                        // LOW Komutu ile Freni engelleme
  digitalWrite(YON_A, HIGH);                                          // HIGH komutu ile motoru İleri Çalıştırma
  analogWrite(PWM_A, 255);                                          // Motorun çalışma hızını ayarlama 255 maksimum

delay(5000);                                                                  // Motoru yüksek hızda 5 sn tutma

// Motoru Durdurma

digitalWrite(FREN_A, HIGH);                                           // Fren e bastık
  delay(5000);

// Çıkışı Motoru Geri Çalıştırmak İçin Kurma

digitalWrite(FREN_A, LOW);                                           // Motor Frenlemesi İptali 
  digitalWrite(YON_A, LOW);                                             // YON_A daki pin i düşürmek motoru geriye doğru çalıştıracaktır

analogWrite(PWM_A, 255);                                            // Motor Hızı Maksimumda

delay(5000);

// Şimdi ise inertia kodu ile motoru yavaşça frenliyoruz
  analogWrite(PWM_A, 0);                                                // Motorun gücünü kestik

while(1);

"la bu bildiğimiz c++" diyesim geldi :) hocam bu kod olmamış hep aynı şeyler while da 10 kez yaptıralım bu işi bir 10 kezde başka ayarda çalışsın delayler kısa olsun vs vs :)

"la bu bildiğimiz c++" diyesim geldi :) hocam bu kod olmamış hep aynı şeyler while da 10 kez yaptıralım bu işi bir 10 kezde başka ayarda çalışsın delayler kısa olsun vs vs :)
Cihan kardeş, bu zaten sadece şablon :) Bu tarz DIY Reaktörde bu gibi programın belli başlı bir kaç komutu olduğunu ve en önemlisi benim bile az buçuk yapmış olmamın aslında çok zor bir şey olmadığını göstermekti amacım. Bak, şablon ortaya çıkınca ne güzel öneriler geliyor :D  

While kısmı anlaşıldı değişecektir. Delayler azaltılacaktır ve dediğiniz gibi belki farklı süratlerde veyahut başka şekilde ayarlarda da çalışması programlanabilir :)

Kodu ufak bazı düzeltmelerle yayınlayacağım. 

Şimdiye kadarki tartışmalarda açık kalan bir nokta oldu. Motorun ne kadar zamanda bir çalışacağı ve ne kadar süre çalışacağı sisteme nasıl girilecek.

Konu görüntüleyen kullanıcılar