Keşfet

Zeolit Reaktörü Ve Başlangıç Araştırmaları

Aslında ben şöyle düşünmüştüm. DC motorlar 2 bacaklı oluyor. + ve - yi ters çevirdiğinizde ters döner. Eğer simetrik güç kaynağınız varsa. yani hem +12 hem -12 si olan. 0V bacağını Dc motorun bir bacağına bağladığınızı düşünün. Diğer +12 ve -12 yi de araya röle koyarak diğer bacağa. 1.ci röleyi kapatırsanız motor sağa 2. röleyi kapatırsanız motor sola gibi bir hareket olur. Bağlantısını verdiğim röle kartı doğrudan arduinoya bağlanabiliyor. Böylece uğraşacak pek birşey de kalmıyor. Yani bu da bir nevi plug&play ama bir parça fazla bağlıyorsunuz.

USB portu olan programlamak için fazladan bir donanıma ihtiyaç duymayan birşey alsanız olur. nano alırsanız fazla yer kaplamamış olur.

Aslında ben şöyle düşünmüştüm. DC motorlar 2 bacaklı oluyor. + ve - yi ters çevirdiğinizde ters döner. Eğer simetrik güç kaynağınız varsa. yani hem +12 hem -12 si olan. 0V bacağını Dc motorun bir bacağına bağladığınızı düşünün. Diğer +12 ve -12 yi de araya röle koyarak diğer bacağa. 1.ci röleyi kapatırsanız motor sağa 2. röleyi kapatırsanız motor sola gibi bir hareket olur. Bağlantısını verdiğim röle kartı doğrudan arduinoya bağlanabiliyor. Böylece uğraşacak pek birşey de kalmıyor. Yani bu da bir nevi plug&play ama bir parça fazla bağlıyorsunuz.

USB portu olan programlamak için fazladan bir donanıma ihtiyaç duymayan birşey alsanız olur. nano alırsanız fazla yer kaplamamış olur.
Öncelikle bir tekrarlayalım, sizin demenize göre benim anladığım bir zaman ayarlı priz ile sizin sistem Arduinoya gerek duymuyor . Doğru anlamış mıyım? Bir adet simetrik güç kaynağı ( online olarak türkçe hiçbir yerde satışını bulamadım) , 2 adet röle ve 1 adet motor ile bu sistem start alabilir diyorsunuz.

Pardon 1 adet USB li Arduino basit olanından da gerekli. DC motoru rölelere bağladıktan sonra Arduino ile rölelerin çalışma (aktif olma) sürelerini mi programlamak yetecek bize? Başka bir yazılım türüne gerek duymayacak yani.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Aslında mevzu biraz karışmış. 

Motorlu Sistem (Çözüm 1): Sistemde zeolitin karıştırılması görevi güçlü bir devir daim motoru tarafından yapılır. Motorun açılıp kapatılması ise zaman ayarlı priz tarafından kontrol edilir.

Manivelalı Sistem (Çözüm 2):  Sistemde zeolitin karıştırılması görevi DC gear ya da step motordan tahrik alan bir manivela ile sağlanır. Kontrol arduno tabanlı bir sistem ile sağlanır.

Simetrik güç kaynağı diye aratınca birşey bulamazsınız. Simetrikten kastım hem +12 hem de -12 si olan ya da başka bir ifadeyle hem 12 hem 24 volt verebilen bir güç kaynağı. Bilgisayar güç kaynakları sağlıyor bunu fakat fanlı oluyor onlar. Siz herhangi bir elektronikçiye sorarak alabilirsiniz. Ben bu yöntemi çok kolay olduğu için önerdim. Ama şart değil. Bunun yerine de kullanabilirsiniz. Bu durumda da 4lü röle kartı ile yapabilirsiniz hazır H-Bridge bulamazsanız.  Siz plug&play olsun dediğiniz için lehimli,entegreli çözümleri önermiyorum.

Aslında mevzu biraz karışmış. 

Motorlu Sistem (Çözüm 1): Sistemde zeolitin karıştırılması görevi güçlü bir devir daim motoru tarafından yapılır. Motorun açılıp kapatılması ise zaman ayarlı priz tarafından kontrol edilir.

Manivelalı Sistem (Çözüm 2):  Sistemde zeolitin karıştırılması görevi DC gear ya da step motordan tahrik alan bir manivela ile sağlanır. Kontrol arduno tabanlı bir sistem ile sağlanır.

Simetrik güç kaynağı diye aratınca birşey bulamazsınız. Simetrikten kastım hem +12 hem de -12 si olan ya da başka bir ifadeyle hem 12 hem 24 volt verebilen bir güç kaynağı. Bilgisayar güç kaynakları sağlıyor bunu fakat fanlı oluyor onlar. Siz herhangi bir elektronikçiye sorarak alabilirsiniz. Ben bu yöntemi çok kolay olduğu için önerdim. Ama şart değil. Bunun yerine de kullanabilirsiniz. Bu durumda da 4lü röle kartı ile yapabilirsiniz hazır H-Bridge bulamazsanız.  Siz plug&play olsun dediğiniz için lehimli,entegreli çözümleri önermiyorum.
Size söylemiştim cehaletimin sınırı yok diye :) Motorlu sistem dediğiniz bana çok yatkın geldi. Sizin önerdiğiniz yöntemlerin benim haricimde az bilgisi olanların yapabileceği ve çok çok ucuza mal edebileceği bir yöntem olarak görüyorum. Bu yöntemlerin uygulanıp uygalanmamasını benim tercih edip etmememle direkt ilişkisi olduğunu düşünmeyin lütfen. Cevaplarınızı ve önerilerinizi okuyan hobici dostlarımız reaktör yapımına giriştiklerinde veyahut bunu talep ettiklerinde herhangi bir bu işleri yapabilecek kişilere en azından fiyatın makul düzeylere inmesinde büyük etkisi olacağını düşününüz. 

Diyelim iyi niyetli olmayan bir kişiden kurumdan bu reaktörün yapılması istendi. Bu konularda fikri olmayan hobici karşı tarafın insafına kalmış olur. Ve ya vazgeçer ya da çok masraf yapar. Bu  konu aslında bunu üretebilecek vasfa sahip kurumlarında işine gelecektir. Standart bir durumdan çıkılacak ve masrafın kısılabileceği ortam oluştuğunda bu tarz bir (zeovit sistem) sistem için can atan kişiler uygun fiyatlara bunu elde edebilecektir. Sözünözü yazdıklarınızı benim anlayıp anlamamla ya da tercih edip etmememle değerlendirmeyiniz, verdiğiniz her bilgi çok değerlidir ve müteşekkir kalıyoruz. 

Gelelim konumuza, Ardunio Uno R3 ve Arduino Motor Shield benim aradığım tarza uygun çıktı. Robotistan adlı sitede bu Uno R3 ün klonu adaptörü ile 40 TL ye satılıyor.  Yani bu tarz seçilirse yaklaşık toplamda 25-30 TL kazanç sağlayabiliyorum. Birde motoru step motordan çıkarıp yüksek torklu DC Gear motor tercihine yöneldiğimde bu da masrafları kısmada yardımcı olacaktır. İlgili firmaya bu Arduino yapısının kaldıracağı amperin 2A olduğunu ve bu amper yapısına uygun güçlü DC motor önermesini rica ettim. Onlardan gelen cevap ile toplam maliyet belli olacaktır. 

Hazır gelmiş iken motorların Zorlanma Torku dedikleri şeyi çok basitçe anlatabilir mi? Eğer çalışma torku ise aşağıdaki linkteki motor uygun düşebilir.

titan-10-rpm-dc-motor-320x320.jpg

Az önce şirkette bu işlerle uğraşan bir arkadaşa sordum konuyu step motor kullanımının daha uygun olacağını. Dc motorların arıza yapma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtti. Bununla birlikte araba silecek motoru, adaptör ve zaman ayarlı priz de bir alternatif olabilir. Sonuçta her biri hazır bulunan ve ucuz parçalar.

Az önce şirkette bu işlerle uğraşan bir arkadaşa sordum konuyu step motor kullanımının daha uygun olacağını. Dc motorların arıza yapma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirtti. Bununla birlikte araba silecek motoru, adaptör ve zaman ayarlı priz de bir alternatif olabilir. Sonuçta her biri hazır bulunan ve ucuz parçalar.
Dediğinizde haklısınız, ama şu lanet step motoru bulmak çok zor. Örneğin Nema 23 ideal dururken Nema 17 düşük kalıyor. Nema 23 dediğimiz motor nerede ise 1 kg. :)

I tried various sized stepper motors and worked my way up until the reactor could be spun a steady pace without stalling. I ended up using a 190 oz/in. NEMA 23, and too be honest I had to slow down the rotation a lot more than I would have thought I needed to, just to get reliable operation. This is the motor that I used . I am sure you can a similar one locally (or on Ebay).
I tried driving it straight an Arduino (through a A4988 driver), but found that it was far easier to use 2 Arduinos. 1 to run GRBL and handle the motion control, and the other to act as a timer and send the GCODE program to GRBL.

Good luck and feel free to ask me anything else if you get stumped.

Bunu bana DIY Zeolit Reaktörü yapan kişi yazdı. Nema 23 bulmak çok zor , bulsakta benzeri OEM oluyor teknik bilgisine ulaşmak çok zor. Yazmıyorlar. Nema 23 ler 1 A ile 4A arası değişiyor çünkü. 190 oz/in= 1.35Nm torklu

Hulusi abi elle salla şunu gitsin :)
Bülent kardeşim inan yapmak istesem yaparım ancak  forumlarımızda hiç bir DIY proje sonunu görmüyor. Yahut çok komplike hale gelip profesyonelce bu işi yapanlar arasında sidik yarışına dönüyor affedersin.  Buraya yazmadan da ÖM yolu ile sağolsun bir çok kimseden yardım alabilirdim aldım da. Ancak yararlı olalım istiyorum. Yeni başlayacak bir kişi en azından foruma girdiğinde DIY bir şeyler yapmak istediğinde bunu basitçe ama kolay olmayacak yoldan da becerebilsin.  Bir gün gideceğiz foruma giremeyeceğiz ya da vazgeçeceğiz ama söz uçar yazı kalsın diyoruz. Sizlere gelen hobiciler içinde sizler güzel önerilerde sunabilirsin. Elle sallamak günde iki kez çoğu kimse vazgeçecektir. :D

Benim şuan böyle birşeye ihtiyacım yok. Bilgim de yok zeolit reaktörü ile ilgili. Ama faydalı olacak gibi duruyor hobicilere. Eğer açık kaynak proje yapalım derseniz ben biraz araştırayım. Aklım keserse kısa zamanda yapılacağına bir projeye dönüştürüp yapalım. 

Benim şuan böyle birşeye ihtiyacım yok. Bilgim de yok zeolit reaktörü ile ilgili. Ama faydalı olacak gibi duruyor hobicilere. Eğer açık kaynak proje yapalım derseniz ben biraz araştırayım. Aklım keserse kısa zamanda yapılacağına bir projeye dönüştürüp yapalım. 
Herşeyimiz açık Hüseyin bey, hardware kısmını hallettikten sonra programlama kısmında bu tür projelere varım.

Zeolit içeren sistemler okyanusun en iyi taklit edildiği sistemler olarak bilinirler. Özellikle SPS yoğun tanklarda pastel renklerin gözükmesi için uğraşan hobicilerin tercih ettiği yöntemdir. Benzeri bir kaç yöntem daha vardır, uygulaması ucuz ve kolay olan. Ama nedense bu sistem en efektif olanı halen. Bizler bunu kullanın süper deme lüksüne sahip değiliz. Çünkü biraz ilgi alaka istiyor. İşi çözünce herşey kolaylaşıyor. Dozlamak ve ölçüm dışında çok nadir işler yapılır. 

Peki zaman ayarı için nasıl bir yöntem düşünüyorsunuz.

Peki zaman ayarı için nasıl bir yöntem düşünüyorsunuz.
Apex imde 1 prizim boşta kalıyor. Bunun için kullanabilirim. Ya da zaman ayarlı saat düşünüyorum. Ama açıkcası program ile becerilebilirsek onuda tercih ederim. Ama güvenlik için su pompasını apex e bağlama en ideal çözüm duruyor. Çünkü uluşabilecek bir rahatsızlıkta motor içindeki materyali karıştırsın ama suyu dışarı vermesin. Örneğin geridönüş motoru arıza gösterdiğinde.

Abi şaka bir yana ben de merak ediyorum bu zeovit sistemini. Yapabilecek olsam hemen kurarım tankı.Ama korkuyorum bilgi yetersizliği yüzünden batırırım diye :D Konuyu sıkı takip ediyorum merak etme :)

Bir iki video ekleyeyim dedim. İlki orjinal KZ Zeovit reaktörü, ikincisi ise bağlı olduğu tank, ikinci video da manuel zeovit filtreleri var önceden manuel kullanıyordu aynı tanka sonradan otomatik olanını koymuş paraya kıymıi demekki : :
default_tongue%20(1).gif
 izlemeye doyum olmuyor yahu :D

Ekipman listesi:

Arduino: Hangisi olacağına karar verilecek    $5

Motor Sürücü:   $9.15

Güç Kaynağı: 12V 4A SMPS. ya da   $7.5

Step-Down:   Arduino ve sürücü kartı beslemek için. $1.60

Motor: Hulusi Bey bulsun :)   ~ $25

Toplam $50 dolar civarı tutuyor.

Zaman ayarı kısmını da eklersek. Problem çözülür gibi.

Ekipman listesi:

Arduino: Hangisi olacağına karar verilecek    $5

Motor Sürücü:   $9.15

Güç Kaynağı: 12V 4A SMPS. ya da   $7.5

Step-Down:   Arduino ve sürücü kartı beslemek için. $1.60

Motor: Hulusi Bey bulsun :)   ~ $25

Toplam $50 dolar civarı tutuyor.

Zaman ayarı kısmını da eklersek. Problem çözülür gibi.
Tamda Semiconductor BTS7960B bunu inceliyordum :D Yüksek torklu DC Gear motorlara çıkınca Arduino Shield Rev3 yetmeyecek çünkü :D Toshibanın 6600 modeli idi sanırım çok güzel olur diyorlardı, inceleyeyim dedim 100 TL çıktı :)  Motor işi çok yapılacak bir şey yok, Kocaelili arkadaşlara güveniyorum o konuda. Sanayi şehrinde bunları DIY CNC tezgahı üreten firmalardan bulabilirler.

Neden direk yurtdışından almıyorsunuz. Fiyat olarak çok avantajlı oluyor.

Neden direk yurtdışından almıyorsunuz. Fiyat olarak çok avantajlı oluyor.
Bir kere başım yandı. Ufacık birşey için beni onca işimin arasında Davutpaşaya gönderdiler. Sıkıntılı günde kavga ettim araçta sorunlar oldu. Bu nedenle aynı şeyler aklıma geldikçe çekiniyorum. Belli olmaz deneyebilirim. Bir şekillensin alet edavat nedir ona göre yol seçeceğim.

Bu arada bu işe başlamak isteyen arkadaşlar başlayabilirler :) Şu an en idealini değil en uygun fiyatlısının ne olabileceğini tartışıyoruz :)  

Arduino Uno R3 +Arduino Motor Shield Rev3 + Nema 23 ( Bu motor 1 kg ağırlığında olup çeşitli türleri var seçerken tork ve ampere dikkat) = 40+80+180= 200 TL+ 12V luk adaptör ihtiyacı ile bu iş yapılabilir. 

Uygun DC motorlar ise 40 -50 TL den başlıyor. Ben alırsam bu DC motor türünü deneme amaçlı alacağım. İstediğim güçte çıkmaz ise Step motor arayışına gireceğim.

Konu görüntüleyen kullanıcılar