Keşfet

Zeolit Reaktörü Ve Başlangıç Araştırmaları

Tüm bunlar harika gelişmeler evde hasta yatarken bile bırakamadım konuyu :) Medyayı da bulsak  çözeceğiz işi ama manuel ama otomasyon ile. Ama şimdiden şunu söyleyebilirim kesinlikle yeni tank bu sistem ile dönecek. Günahı boynuna Deniz Hocam :D

Tüm bunlar harika gelişmeler evde hasta yatarken bile bırakamadım konuyu :) Medyayı da bulsak  çözeceğiz işi ama manuel ama otomasyon ile. Ama şimdiden şunu söyleyebilirim kesinlikle yeni tank bu sistem ile dönecek. Günahı boynuna Deniz Hocam :D
Çok Geçmiş olsun Tolga bey.  Benim aklımdan şu an ulaşılabilir konumdaki malzeme listesi aşağıdaki gibi:
1- Arduino UNO R3 (Klon) 

2-  Orjinal Arduino Motor Shield Rev3

3- 12V 37mm 90Rpm Redüktörlü DC Motor

4- 12V 2000mA Adaptör

Toplamda 160 TL civarı tutuyor.  Hüseyin Bey in önerdiği sistem ise Dolar kuru dikkate alınırsa 50 $=130 TL civarı tutuyor . Ancak daha güçlü motorlarla iş yapılabilir hale geliyor sistem. Kendisinin önerdiği sistemde motorun ,25$ = 75 TL yapıyor , (bu fiyata güzel bir güçlü DC Gear motor bulunabilir sanırım.) işimizi göreceği kesin gibi. Ancak ben eğer yukarıdaki işlemleri becerebilecek kimseler var ise işi garantiye alıp Step motorlu bir reaktör üretebilirler diye düşünüyorum. Verdiğim listedeki ilk iki ve son ürün artı Nema 23 sorunsuz bir reaktör sağlayacaktır. Şu an ki aşamamız DC Gear Motorlu hali fiyat olarak ne kadar farkettiği. DC Motorlu sistem 160 TL iken Nemalı versiyon 250 TL civarı biraz aşabilir oluyor. Ama kesin sonuç oluyor :D Nema 23 denen olay bir motor markası değildir arkadaşlar. Step Motorların boyut vb ölçü birimi olarak kullanılır. Kanadalı dostumuz kendi DIY reaktöründe aşağıdaki linkteki motoru kullanmış ve bunu önermekte. Kendisi DIY seven biri. İmzası da şu şekilde zaten : :) #91;/size]

120G DT, 40G sump/frag, 2 WP40 (on Pi), RLSS 6i

DT DIY 480W LED (9 channel), Frag DIY 72W LED (7 Channel)

Reef Angel / Raspberry Pi (32 GPIO, 32 PWM, 4 DAC, 2 ADC)

4 DIY Barometric Water Level Sens

Son not olarak burada bahsettiğimiz reaktör kurgusu 0-2 Litre arası zeolit için geçerlidir. Daha fazla hacimli zeolit reaktörü daha güçlü motor isteme şansına sahip

Moderatör tarafında düzenlendi:
Geçmiş olsun Tolga, acil şifalar diliyorum.

Deniz Hocam, reef in the sky videolarında kullanılan KZ  reaktörde gördüğüm kadarıyla manuel, gerçi video biraz eski ama manuel reaktörün kurulu olduğu tankta bile sonuç harika. Tabi tank sahibi, reaktörü sallaması için adam tutmadıysa :)

Videosu: 

Elle yapılan zeolit çalkalaması uygulanabilirse süper. Ama ben kendimi tanıyorum :D Yapabileceğinize inanıyorsanız günde iki defa sanırım, masraf çok aşağı inecektir. Bu ilk önerimiz zaten İlker kardeşim. Birde saat aksaması vs çok kafaya takılmasın . Oturan bir sistemde 1-2 günlük gecikmelerin sıkıntı yaratmadığı söyleniyor. Hatta 1 haftayı çıkaranların oldugunu söyleyebilirim. Ancak tecrübe kazanmış Zeovit sistemi oturmuş tanklarda bu mümkün. Onlarda da tabi ki renklerde solma oluyor bu süreçte ama sistem toparlıyor kendini eve dönülüpte tatilden iş gezisinden müdahale edildiğinde.

Geçmiş olsun Tolga, acil şifalar diliyorum.

Deniz Hocam, reef in the sky videolarında kullanılan KZ  reaktörde gördüğüm kadarıyla manuel, gerçi video biraz eski ama manuel reaktörün kurulu olduğu tankta bile sonuç harika. Tabi tank sahibi, reaktörü sallaması için adam tutmadıysa :)

Videosu: 

İlker kardeş o tankın ekipmanını iyi incelemek gerek. :) GHL Profilux akvaryum bilgisayarından tutun bir çok ekipman dolu :) Bu sistemde bu bilgide zaten ister elle çalkalasın ya da çalkalamasın , yahu o sump temizliği nedir be kardeşim bu kadar mı kıskanacağım yahu : :D

Coral X sitesinden Zeolix ürününün kullanımı ile ilgili bilgi;

1g - 1lt de kulanılmasını öneriyoruz.

500 lt lik bir tank için
- 500gr eklenilmesi önerilir.
- 1. hafta 250gr koyunuz 
- 2. hafta 250gr ekleyin
- 7-8 hafta sonra 250gr çıkarın yerine aynı miktarda yenisini ekleyin
- Daha sonraki 4 haftada bir 250gr değiştirin.

Uyarı :

3 haftadan sonra ZeoliX üzerinde bakteri oluşur ve reaksiyonu kısmen engeller . 2-3 günde bir medyayı sumpda sallayın veya çalkalyın. Suda dağılan bakteri oluşumları mercanlarınız ve mikrocanlılara yem olacaktır .

İlker kardeş o tankın ekipmanını iyi incelemek gerek. :) GHL Profilux akvaryum bilgisayarından tutun bir çok ekipman dolu :) Bu sistemde bu bilgide zaten ister elle çalkalasın ya da çalkalamasın , yahu o sump temizliği nedir be kardeşim bu kadar mı kıskanacağım yahu : :D
Hocam sen reaktör ve medayaya odaklan :) Diğer ekipmana bakıp kafanı karıştırma şimdi durduk yere :)

Bakarsan Zeolix için 2-3 günde bir çalkalamak yeter denilmiş ama aynı ürünmüdür?  en güzeli Cihan Bey'den bilgi almak.

Bun tankı uzun zamandır takip ediyorum yaklaşık 80 sayfa konuyu bir bir okudum. Şu an dağıttı tankı taşınma sebebi ile :) Ama zeovit reaktör günde iki kere elle karıştırıyor. Bakalım yeni tank buna benzer inşallaaahh :) Aslında resimleri bile çıktı aldım üzerinde çalışmak için :)

Coral X sitesinden Zeolix ürününün kullanımı ile ilgili bilgi;

1g - 1lt de kulanılmasını öneriyoruz.
 500 lt lik bir tank için
- 500gr eklenilmesi önerilir.

- 1. hafta 250gr koyunuz 

- 2. hafta 250gr ekleyin

- 7-8 hafta sonra 250gr çıkarın yerine aynı miktarda yenisini ekleyin

- Daha sonraki 4 haftada bir 250gr değiştirin.

Uyarı :

3 haftadan sonra ZeoliX üzerinde bakteri oluşur ve reaksiyonu kısmen engeller . 2-3 günde bir medyayı sumpda sallayın veya çalkalyın. Suda dağılan bakteri oluşumları mercanlarınız ve mikrocanlılara yem olacaktır .
Bu ürünü 90 x 90 tankıma ilk sps girdiğimden beri (İlker sen o spsleri iyi bilirsin :) ) kullanıyorum pasif şekilde sumpda, ama KZ ürünü ile aynı tür zeolitmidir? (umarım öyledir de bizde yerli malı kullanırız) Bu konuda Cihan Bey'den de yardım bekleniyor. Konuyu takip ettiğini umuyorum.

Son kullanıcı olarak biz zeolix in içeriğini bilemiyoruz. Üretici veyahut satıcı firmanın açıklaması KZ Zeolit ile karşılaştırma yapması yerinde olacaktır. Eksik fazla yönlerini bilmek gerek.

Bu ürünü 90 x 90 tankıma ilk sps girdiğimden beri (İlker sen o spsleri iyi bilirsin : :) kullanıyorum pasif şekilde sumpda, ama KZ ürünü ile aynı tür zeolitmidir? (umarım öyledir de bizde yerli malı kullanırız) Bu konuda Cihan Bey'den de yardım bekleniyor. Konuyu takip ettiğini umuyorum.
Tavsiye edilen değişim sürelerine uyuyor musun Tolga? tarifte reaktörden bahsetmiyor ama file içinde sumpta kullanımın çok performanslı olacağını düşünmüyorum açıkcası. 

Ayda bir karbon ile birlikte değiştiriyorum. Ben sumpta file içerisinde kullandım her akmşam ışıklar kapandıktan yarım saat karad sonra sallayarak tanka birikimin yayılmasını sağladım. Öncesi ve sonrası diye kıyaslama yapamıyorum çünkü neredeyse lk tanka mercan girdiğinden beri var Arada bir kaç gün boşluklar oldu taabi ama bende zeolit alışkanlığı taaa discus zamanlarından geliyor. O zaman dış filtrelerimin birisini full zeolit yapardım. Su aklitesine çok etki ettiği kanatindeyim.Ama tabi ben Zeolix i , zeovit sistem mantığında kullanmadım. Tek düşüncem Kz zeolite e mübadil midir ?

Motor 184 TL

Arduino UNO R3 (Klon) 37 TL  

Orjinal Arduino Motor Shield Rev3 80 TL 

12V 3000mA Adaptör 19 TL 

Toplam : 320TL

Plexi Reaktör parçaları  torna işleri vs.. 200 TL

Yaklaşık 500 TL maliyetle sağlam bir makina çıkıyor anladığım kadarı ile tabi motor olarak mesela genelde sps tankları 500 Lt ve üzeri olduğundan 2 Kg zeovite yeterli olurmu bu motor? 

Parça listesinde bir hata varmı ?

Yazılımda hazır olduğu için alıp denemeyi düşünüyorum.

Motor 184 TL

Arduino UNO R3 (Klon) 37 TL  

Orjinal Arduino Motor Shield Rev3 80 TL 

12V 3000mA Adaptör 19 TL 

Toplam : 320TL

Plexi Reaktör parçaları  torna işleri vs.. 200 TL

Yaklaşık 500 TL maliyetle sağlam bir makina çıkıyor anladığım kadarı ile tabi motor olarak mesela genelde sps tankları 500 Lt ve üzeri olduğundan 2 Kg zeovite yeterli olurmu bu motor? 

Parça listesinde bir hata varmı ?

Yazılımda hazır olduğu için alıp denemeyi düşünüyorum.
Zeovit sistmde 400 litreye 1 litre zeolit önerilir. Ancak buradaki 400 litre net sayı olmalıdır. Ana tank hacmi+sump hacmi- kayalar-kumlar= Net Hacim. Buna göre çıkan sonucu yaklaşık hesaplayabilirsiniz. 500 litre net hacimli tank 1250 ml kullanmalıdır.

Envantere dişi jak girişi ekleyebilirsin. buradaki gibi bir aparat takabilirsiniz. Bu aparata da kablo bağlayarak motor shield üzerindeki Vin ve GND klemenslerine bağlantı yapabilirsiniz. Ama beni beklemenizi rica edeceğim. 1 hafta kadar. O zaman biraz Arduino kütüphanelerine bakarız güzel programlar vb için.

Aurdinoları biliyorum da artık o kadar çok video oldu ki bunu yayınladık mı bilemedim :D

Aurdinoları biliyorum da artık o kadar çok video oldu ki bunu yayınladık mı bilemedim :D
Arduino Uno R3

pr_01_2106_max.jpg

Arduino Motor Shield Rev 3:

pr_01_992_max.jpg

Bu da birleştirilmiş hali :

DueMotorShieldFan.jpg

Resimleri paylaşmak iyi olmuş. Ben başka şey sormuştum ama buda olur arayanlara faydası olur :D

Konu görüntüleyen kullanıcılar