Keşfet

Zeolit Reaktörü Ve Başlangıç Araştırmaları

Videoyu tekrar seyrettim. Gerçi yavaşlatarak detaylı incelemek gerekli fakat dikkatimi çeken birkaç nokta var.

Bizim yazdığımız kod sabit iki yönlü dönüş sağlıyor. Videoda iki yöne olan dönüş süreleri belirli bir aralıkta rastgele.

Motorun rpm değeri kabaca bir hesapla 100-120 civarı. Yani motor seçerken 120-150 aralığında tercih etmek gerek.

Kodu rastgele yaparak tekrar yayınlayacağım.
Merhaba Hüseyin bey, motor satın alındığında 12V 90 rpm olarak alındı. Bu motor çalıştırıldığında elle mili tutup durdurmayı denedim beceremedim. Torku gerçekten yüksek. Diğer husus ise bu motoru tercih etmemdeki neden bu işi yapıp yapamayacağımı çözmekti. Bu işi becerebildiğimizi kanıtladıktan sonra dileyen üye dilediği DC veyahut Step motor tercihinde bulunabilir. Örneğin akım gücünü bulabilirseniz araba cam kaldırma DC motorları bu işi görecektir. Akım gücü önemli çünkü tek motor tercih edildiğinde Motor Shield in 4A e kadar dayanacağından bahsettiler. Bunu aşarsa kart yanar. Daha güçlü  Fiyatları benim kullandığımın iki katı olacaktır. 75-80 TL. Öncelikle DC tercih ettim çünkü reaktör ün pleksi kısmı maliyetin büyük kaynağı olarak duruyor. Yeni yazılımla denemek gerekir.

HAklısınız zaten rutine bağladığınızda kaliteli bir çalkalama hareketi yakalamanız zor bu yüzden elle çalkalama daha kaliteli olduğundan bahsediliyor.Rutinde taşlar yerleşir ve hareket kabiliyeti azalır diye üşünüyorum
Manuel işi en güzeli.Bir kaç kafadar dedik ki dozlama program ve prosedürü gerçekten önemli ve dikkat isteyen bir durum Zeovit sistemde. Bari bu işin yükünü alırsak hobiciden rahatlatmış oluruz kafasını diye farzettik :D

Valla herkez var gucuyle calışmış 2 saatte zor okudum tüm yorumları. Hobi icin guzel seyler cikartmissiniz tebrik ederim tum arkadaslari.

Yanliz soyle bir durum algilandi bende. Bu islerden hic anlamayan insanlar, bilmem torku, bilmem kodu vs vs daha bir dunya istem dışı anlamadıgim terimler mevcut nasıl yapacak ? Bazılarımız cnc'den anlamış, bazilarimiz yazilimdan anlamış, bazilarimiz pratikte cok iyi. Mesela suanda hulusi beyin yaptigi ve yapacagi seylere bu işi gercekten yapmak isteyen hobiciler belirlense bu iş boyledir ve maliyeti şudur dense ve almak isteyenler belirlenip ucretleri alınsa zaten yapilmis ve denenmis ornegi hazirda var seri bir sekilde kac adet isteniyorsa yapilsa daha iyi olmazmı diye geldi aklima. Tum yazilar dort dortluk herkeze tesekkurler.
Eşref bey, Hüseyin bey çok iyi bilir, bu işe başlarken olabildiğince tak&çalıştır sistemi olmasına özen gösterdik. Yani üyelerimiz online yahut yerinde sadece belirlenen malzemeyi satın alsın ve kolayca birleştirip kullanabilsin istedik. Ama dahada netleştirmek için biraz daha açabiliriz. İstenen malzemeler basitçe Arduino UNO R3 kartı, Arduino Motor Shield Rev 3 motor sürücü kartı, 12V 2000mA lik adaptör, klemensli bir dişi jak ve tabiki 12V luk DC Gear Motor. 

Bunların bağlantısı çok kolay. Listedeki ilk iki kartı üst üstte takıyoruz. Hangisi altta hangisi üstte olacak bunu yapıları gereği şaşırma şansımız da yok. İlgili rakamlar doğrultusunda basitçe parmağımızla bastırıp takıyoruz. Motor Shield in yani üsteki kartın mavi kablo girişinin olduğu 6 lı girişin sağ ilk iki girişi GND ve V in diye tanıtılmış. Buraya dişi klemensli jakımızı + ucu V in e - ucu GND ye takılacak şekilde iki kısa kablo ile vidalıyoruz. Ve adaptörümüzün gireceği kısmı halletmiş oluyoruz. Motorun (DC Motor) + ve - ucunu ise Motor Shield in A kısmı yazan bölümünde sıralaması farketmeksizin + ve - ucuna takıyoruz. Burada motorun - + kısmını bilip bilmemek önemli değil. Buradaki ters bağlantı yapmanın tek sonucu var o da motor ilk çalışmasına başlarke bağlantı itibari ile sağa mı dönecek sola mı. Bu bizim motordan kesin istediğimiz bir özellik olmadığından hiç birimiz için farketmeyecektir.Yeer ki dönsün :)  

Arduino UNO R3 ün içinden bilgisayar kablosu çıkıyor. Adaptör ve motorun bağlantısını yapmadan evvel USB kablosunu birleştirdiğimiz iki karttan UNO ya bir ucunu diğer ucunuda bilgisayarımıza takıyoruz. Windows 8 de  otomatik algılama yaptığı için ben o konuya girmedim. Ancak basitçe diyelim ki bilgisayarımız görmedi. Göürp görmediğini öncelikle tespit edelim. 

Masaüstümüzde Bilgisayarım yazılı ikona mouse umuzu getirip sağ tuşa basalım ve açılan pencerede Manage ya da Yönet kısmına tıklayalım. Açılan kısımda ilk sıradaki Sistem Araçlarına tıklayalım. Bunun başında zaten tornavida ve ingiliz anahtarı simgesi vardır. Açılan sayfanın en aşağısında Aygıt Yöneticisi bulunmakta. Simgesi Alet kutusu şeklindedir. Burayı tıkladıktan sonra açılan yerde Bağlantı noktaları (COM ve LPT) yazan kısma tıklarsak bilgisayarımıza Arduino Uno tanımlı ise takılı olduğunda burada göreceksiniz ve yanında hangi bağlantı noktasını tercih ettiğinizinde şıkkı yazacaktır parantez içinde. Örneğin bende Arduino UNO (COM 6) yazıyor. 

Diyelim ki orada bir yerlerde yok. O zaman Bilinmeyen Cihaz ya da Unknown Device yazan kısımda olur. Onu bulup listede mouse umuzun sağ tuşuna tıklarız ve Sürücü Yazılımını Günçelleştir e tıklarız. İki seçenekli pencere açılır biz Sürücü Yazılımı İçin Bilgisayarı Tara seçeneğini tıklarız ve Arduino IDE son sürümü yüklediğimiz bilgisayarımızdaki yeri buluruz Gözat kısmı ile. Burada açılan pencerede Drivers yazan kısmı tıklayıp mavi olacak şekilde işaretleriz ve Tamam a basarız. Bu işlemden sonra Arduino Uno muz artık bilgisayarımızca görülecektir. Yanlız atladığım nokta var. o da öncelikle www.arduino.cc  sitesine gidip Download kısmında son sürümü bilgisayarımıza yüklediğimiz kısım :) Zaten bu sekmede ilk çıkan yerde gözüküyor son sürüm. 

Bu işlemler bittiğinde IDE programını açarız. Zaten ilk çıkan ekran komutları girdiğimiz ekran. Bu forum başlığında yazılmış olan güzel bir programı kopyalayıp o IDE nin ilk açılan sayfasına (sayfayı temizlemek lazım önce tabiki çünkü void() vb yazan mutlaka olması gereken kodların hazır olarak çıktığını göreceksiniz)  yapıştırırız. Sonra bu pencerenin üstünde bir sağ yön işareti ve bir doğru tik işareti bulunur . ✓ ve  işaretleri. Tik işareti yazdığımız programı kontrol eder hata ayıklar. İkinci işsaret ise upload seçeneğidir. Yazdığımız programı Ardunio kartlarımıza yükler. Kartımızı bilgisayardan çıkarırız. Artık kartımız kullanılmaya hazır. Sonra kartımıza motor bağlantımızı yapar ve adaptöre taktığımızda işlemine başlamış olur. Yeni program yükleyeceğimizde adaptör ve motor bağlantısını çıkartmak yerinde olacaktır. 

Çok kolay bir yöntemdir.  Sıkıntımız maliyetleri olabildiğince düşürmek . Hüseyin bey in de bahsettiği alet edavata ulaşabilenlerin bu işi yapacak veya birilerine yaptıracak durumları var ise çok daha uygun fiyata bu işleri halledebilir olduğunu göstermek. Ama benim gibi çok anlamayanların yapabileceklerinin minimum maliyeti 160-170 TL civarında dır.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Peki manuel sekilde kullanmak isteyen kullanicilara hangi reaktoru oneriyorsunuz ? Varmi aklinizda reaktor sekli ?

İslenmis zeolith ve islenmemis zeolith nasil anlasilir ? mesela bir kullanicinin resmini paylastigi cuval zeolith islenmis mi, islenmemis mi ?

 
Coral x medyası ile kullanılan reaktorler.com daki manyetik reaktoru fena değil manuel kullanım için.

işlenmiş zeovit piyasada sadece coral var benim gördüğüm kadarı ile.her zeoviti alıp tanka koymayı zeovitinde birçok çeşidi var. İlker beyin paylaştığı ürünün içeriğini bilmiyoruz belki akvaryuma çok uygun bir ürün belkide istemediğimiz kriterleri var denemeden bilmek imkansız.

 
Peki manuel sekilde kullanmak isteyen kullanicilara hangi reaktoru oneriyorsunuz ? Varmi aklinizda reaktor sekli ?

İslenmis zeolith ve islenmemis zeolith nasil anlasilir ? mesela bir kullanicinin resmini paylastigi cuval zeolith islenmis mi, islenmemis mi ?
Manuel kullanacak kişilere fish street ten aldığım fotonun benzeri gibi bir reaktör kullanabilir. Manuel seçimi yapıldığında kriter değişiyor. Debisi ideal bir su motoru ile piyasadaki hemen hemen her manuel reaktör kullanılabilir.  İmkan var ise manyetik, imkan yoksa sıradan kaldır indir bir reaktör bile olabilir. Ancak iç içe girişi olan zeolit haznesinin direkt reaktör dış yüzeyine temas etmediği reaktörler daha güvenli olacaktır. Zeolit konusundan pek anlamam. Google yapmaktan başka şansım olmaz.  Cihan beyin firmasından ikisi için örnek alıp test akvaryumlarında denemekten başka çözüm yok. Cihan bey e güvenmek yeterli bence. Asıl soruyu ithalatçılara sormak gerekiyor. KZ nin zeovitinin 1 litresi ABD de 16$ civarı. ABD de ithal ettiğine göre bizde de hemen hemen o fiyatlarda olması bilemedin 20$ olması gerekir ( konuşurken günümüz dolar kuruna bakmayın 2 ay öncesini dikkate alın) Neden getirilmiyor?  

 
Coral x medyası ile kullanılan reaktorler.com daki manyetik reaktoru fena değil manuel kullanım için.

işlenmiş zeovit piyasada sadece coral var benim gördüğüm kadarı ile.her zeoviti alıp tanka koymayı zeovitinde birçok çeşidi var. İlker beyin paylaştığı ürünün içeriğini bilmiyoruz belki akvaryuma çok uygun bir ürün belkide istemediğimiz kriterleri var denemeden bilmek imkansız.
Çuvalla satılan zeoliti paylaşmamdaki amaç, alalım kullanalım değildi, sadece hobi işin içine girince rakamların nasıl arttığını göstermek içindi, yanlış anlaşılmış olmasın. 

Elbette dünya para, zaman ve emek harcadığımız tanklar için, bu işe özel ürünlerin kullanımında fayda var. 

 
Oturmus sistemlerde zeolith reaktoru cokta onemli degil anladigim kadari ile. Mesela 3-4 yillik nitrat ve fosfat bakimindan ulns sistemi yakalamis sistemlerde kullanilmasada olmaz mi ? Duzenli x bakteri kulturu girisi yapildiktan sonra reaktorluk bir durum soz konusu olmuyor ? Sonucta bakteriye yatak olmasi icin kullanilacak baska amaci yok reaktorun. Bilmem yanlismiyim.

 
9 aylık zeovit sistemi kullanıcısı olarak Eşref beye katılıyorum. Biopellet ile de aynı düzen oturtuluyor. Doğru gramaj ve su akışı sağlanmış KAPALI sistem bir pellet reaktörü zeovit sistemle aynı şeyi sağlar.  İyonik denge stabil ise, nutrident az sa geriye mercanı renklendirmek kalıyor burada KZ devreye giriyor. Kz ürünleri doğru kullanılırsa simbiyotik alg sayısına etki eder. Ne kadar az alg o kadar büyüme. Full KZ sisteminin amacı sadece mercanları olabildiğince aç bırakmak. 

 
Verin tanka her gün gerekli votkayı dozaj pompası ile bakın keyfinize, hepsi  palavra elektrik gitmiş, çalkalama olmamış vs... uğraşmayın. Maksat bakteriyi beslemek ise Etil alkolden başkası yalan.

 
9 aylık zeovit sistemi kullanıcısı olarak Eşref beye katılıyorum. Biopellet ile de aynı düzen oturtuluyor. Doğru gramaj ve su akışı sağlanmış KAPALI sistem bir pellet reaktörü zeovit sistemle aynı şeyi sağlar.  İyonik denge stabil ise, nutrident az sa geriye mercanı renklendirmek kalıyor burada KZ devreye giriyor. Kz ürünleri doğru kullanılırsa simbiyotik alg sayısına etki eder. Ne kadar az alg o kadar büyüme. Full KZ sisteminin amacı sadece mercanları olabildiğince aç bırakmak. 
Fatih bey ,

Hangi Zeovit katkılarını kullanıyorsunuz?

Ve nasıl temin ediyorsunuz malum akvaryumcularda biri varsa diğeri bulunamıyor ürünlerin.

 
Şansıma ben geldiğinde stoklamıştım. Yakında KZ ürünleri sponsorlara tekrar gelecek.  Ben full sistem zeovit kullanıyorum. Demirinden, extrasına kadar. 

Çalkalama olayına gelince günde 2 sefer sabah ve akşam yeterli. Otomatik sadece Tatil için gerekli. 

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Şansıma ben geldiğinde stoklamıştım. Yakında KZ ürünleri sponsorlara tekrar gelecek.  Ben full sistem zeovit kullanıyorum. Demirinden, extrasına kadar. 
Bütün katkılara ne kadar ödediniz başlangıçta hatırlıyor musunuz?

Hiç kabaca hesapladınızmı aylık KZ gideri ne kadar sizin akvaryumunuz için.

 
Forumda nedenini anlamadığım şu algı var." Herkes illa ki Zeovit sistemi kullansın". Ne böyle bir şey var ne de ben böyle bir cümle kurdum. Hatta 200 küsurluk mesaj içeriği ince elenirse Biopellet+KZ Ürünleri ve sadece Biopellet ile kurulumunda güzel etkileri olacağından bahsettim. Ayrıca çalkalayan bir reaktör olup olmamasının da dert olmayacağını söyledim. Ancak halen sıkıntı var :) Ben gönül vermişim imkanım olunca planladığım bir sistemin ince olan bir kaç noktasına değiniyorum. Değinirken sürecimi paylaşıyorum. Zaten başlıkta açıkcası bu. Ha kişisel görüşümü sorarsanız biopellet bana göre hikaye derim bu sistemn yanında :D Şakası bir yana ikisi aynı sistem değil. Burada genel yanılgı var. Birbirlerinin ikamesi değiller. Biopellet bilinen karbon dozlamanın hazır versiyonu. Votka dozlamak ile çok bir farkı yok. Votka ile günlük dozaj artırılmalı test edilmeli nitrat fosfat vs. Biopellette ise kanımca tecrübemce Nitrat ve Fosfatı aynı anda sıfırlamak gerekir ve bunun için Fosfat reaktörü şart gibi. Aksi halde bir çok kişinin yaşadığı cyano vs ile çok uğraşılır tecrübesiz ellerde. 

Zeovit sistem karbon dozlama esasına dayanmıyor. Basitçe taşeron işçi  olarak bakteri çalıştırıp sonra onları aslanların (mercan) önlerine atıyoruz. :) Dünyada zeovit kullanmadan başarılı olan bir çok sistem var. Ama bu ülkemizdeki başarılı tanklar bir şekilde KZ ürünleri ile kesişen tanklar oluyor. 

Okuyucu arkadaşlardan istirhamım bu sistemi tanıtıyorum gözü ile başlığa baksınlar. Öneriyorum gözü ile değil. Saygılarımla 

 
"Biopellette ise kanımca tecrübemce Nitrat ve Fosfatı aynı anda sıfırlamak gerekir ve bunun için Fosfat reaktörü şart gibi. Aksi halde bir çok kişinin yaşadığı cyano vs ile çok uğraşılır tecrübesiz ellerde. "

hulusi bey bu kısmını biraz açabilirmisiniz

cyano ile fosfat ve nitratın aynı anda sıfırlanması birbiri ile nasıl bağlantılı.

teşekkürler

 
Oturmus sistemlerde zeolith reaktoru cokta onemli degil anladigim kadari ile. Mesela 3-4 yillik nitrat ve fosfat bakimindan ulns sistemi yakalamis sistemlerde kullanilmasada olmaz mi ? Duzenli x bakteri kulturu girisi yapildiktan sonra reaktorluk bir durum soz konusu olmuyor ? Sonucta bakteriye yatak olmasi icin kullanilacak baska amaci yok reaktorun. Bilmem yanlismiyim.
Zeolit medya amonyağı da tutuyor bildiğim kadarıyla Eşref Bey, zaten 6-8 haftada bir değiştirilmesi de amonyak emme kapasitesinin dolarak medyanın ömrünü tamamlamasından kaynaklanıyor. Yoksa amaç sadece bakteri yatağı olarak kullanmak olsaydı, medya reaktörde her çalkalandığında üzerindeki bakterilerin çoğundan arınacağı için sanırım bir ömürden bahsedilmezdi.

 
Biopellet (All In One ı incelemedim ) yani bi rnevi karbon  dozlama prosedürü sırasında bakteri bu pelletleri yer ve çoğalır ve atıkları tüketmeye başlar. Ancak daha önceki çevirilerimden birnde bahsettiğim gibi bizim güzel iyi niyetli bakterilerimiz Nitratı amonyağı kullanabilse de Fosfatı çok ama çok az kullanıyorlar. Ondan da şöyle bahsetmiştim. Enerji için gerekli ATP yi ADP den çevirirken fosfor devreye giriyor ve bu çok az oluyor. Ama cyanoya gelirsek, Cyano N2 den istediği şeyi elde edebiliyor ve böylece nitratınız sıfırlandığında ancak fosfat sıfırlanmadığında ihtiyacı olan fosfata da ulaştığı için siz nitratım yok yahu bu cyano nasıl oluşuyor diyorsunuz. Oysa Cyano Nitratı hazır bulamazsa N2 den üretebilme kabiliyetine sahip bir canlı. Bu nedenle Biopellet kullanılan tanklarda başlarda çok gözükür sonra azalır ama genelde arasıra kendini buradayım diye hatırlatır. Kimi hobici için bu can sıkar ve bırakır Biopelleti. Ama şimdi biopelletin farklı modelleri çıkmış. All in One diye. Onu kullananların yorumu ve tecrübelerini dikkate almanızda fayda var.

 
Oturmus sistemlerde zeolith reaktoru cokta onemli degil anladigim kadari ile. Mesela 3-4 yillik nitrat ve fosfat bakimindan ulns sistemi yakalamis sistemlerde kullanilmasada olmaz mi ? Duzenli x bakteri kulturu girisi yapildiktan sonra reaktorluk bir durum soz konusu olmuyor ? Sonucta bakteriye yatak olmasi icin kullanilacak baska amaci yok reaktorun. Bilmem yanlismiyim.
Burada ULNS nin tanımında algısında sıkıntı var Eşref bey. Sanırım bu başlıkta bir yerlerde doğal ortamın nitrat ve fosfat değerlerini paylaşmıştım. O değerleri zaten bizim testlerle ölçme şansımız yok. Gerçek ULNS o  değerlerdir. Bizdeki algı ise Nitratın sıfıra yakın olduğu fosfatın 0,03 ve daha az olduğu  yönündedir. Aslında doğrudur ancak sanki çok az atıklı sistem demek daha doğru bu tür değerlere sahip tanklara.

 
All in One bio pellet açıklamasında fosfat removerda içerdiği belirtilmiş.yazılanlar doğru cyano sebebiyet veriyor ama sadece nitrat limitasyonunda değil .örnek bende fosfat hep 0 çıkıyor nitrat ise şimdilik 5 ama cyano akıntının kör bölgelerinde görünmeye başladı.akıntının çok yüksek olması nedeniyle sarmıyor tankı ama tehlike hep var.burada olay 2 sinden biri 0 olunca sistemde bakteriler duruyor ve dozlanan karbonu kullanabilecek bakteriler coşuyor.

 
All in One bio pellet açıklamasında fosfat removerda içerdiği belirtilmiş.yazılanlar doğru cyano sebebiyet veriyor ama sadece nitrat limitasyonunda değil .örnek bende fosfat hep 0 çıkıyor nitrat ise şimdilik 5 ama cyano akıntının kör bölgelerinde görünmeye başladı.akıntının çok yüksek olması nedeniyle sarmıyor tankı ama tehlike hep var.burada olay 2 sinden biri 0 olunca sistemde bakteriler duruyor ve dozlanan karbonu kullanabilecek bakteriler coşuyor.
Çünkü sizin ölçtüğünüz fosfat kitleri ile olan inorganik fosfat. Oysa yosunların bir çoğu organik fosfatı kullanabiliyor. Bu nedenle Fosfatınız sıfırlanmış gözüksede testlerinizde sıkıntı yinede çıkabiliyor.

 
Ve halen Kocaelili dostlarımızdan haber yok :D Bu ürüne daha uygun fiyatlarla ulaşabildiğiniz sanayi bölgesinde yer yok mu? Yahut Perpa civarlarında çalışan kimse yok mu İstanbulda? Markalı vs aramıyoruz Aşağıdaki özelliklerde Nema 23 yetiyor.

This high-torque hybrid stepping motor has a 1.8° step angle (200 steps/revolution). Each phase draws 1 A at 8.6 V, allowing for a holding torque of 14 kg-cm (190 oz-in). The motor has six color-coded wires terminated with bare leads that allow it to be controlled by both unipolar and bipolar  . When used with a unipolar stepper motor driver, all six leads are used. When used with a bipolar stepper motor driver, the center-tap yellow and white wires can be left disconnected (the red-blue pair gives access to one coil and the black-green pair gives access to the other coil). We recommend using it as a bipolar stepper motor.
Our   can be used to mount objects on the stepper motor’s 1/4″-diameter output shaft.

Specifications
  • Size: 56.4 mm square × 76 mm, not including the shaft (NEMA 23)
  • Weight: 1 kg (35 oz)
  • Shaft diameter: 1/4″ (6.35 mm) “D”
  • Steps per revolution: 200
  • Current rating: 1 A per coil
  • Voltage rating: 8.6 V
  • Resistance: 8.6 Ohm per coil
  • Holding torque: 14 kg-cm (190 oz-in)
  • Inductance: 14 mH per coil
  • Lead length: 12 in
More specifications are available in the   (28k pdf).
 
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst