Konu Sahibi
Hulusi Deniz Yıldız
Yeni Üye
- Katılım
- 5 Eyl 2013
- Mesajlar
- 1,937
- Tepkime puanı
- 202
- Puanları
- 0
- Ad Soyad
- Deniz YILDIZ
- Konu Sahibi
- #241
Merhaba Hüseyin bey, motor satın alındığında 12V 90 rpm olarak alındı. Bu motor çalıştırıldığında elle mili tutup durdurmayı denedim beceremedim. Torku gerçekten yüksek. Diğer husus ise bu motoru tercih etmemdeki neden bu işi yapıp yapamayacağımı çözmekti. Bu işi becerebildiğimizi kanıtladıktan sonra dileyen üye dilediği DC veyahut Step motor tercihinde bulunabilir. Örneğin akım gücünü bulabilirseniz araba cam kaldırma DC motorları bu işi görecektir. Akım gücü önemli çünkü tek motor tercih edildiğinde Motor Shield in 4A e kadar dayanacağından bahsettiler. Bunu aşarsa kart yanar. Daha güçlü Fiyatları benim kullandığımın iki katı olacaktır. 75-80 TL. Öncelikle DC tercih ettim çünkü reaktör ün pleksi kısmı maliyetin büyük kaynağı olarak duruyor. Yeni yazılımla denemek gerekir.Videoyu tekrar seyrettim. Gerçi yavaşlatarak detaylı incelemek gerekli fakat dikkatimi çeken birkaç nokta var.
Bizim yazdığımız kod sabit iki yönlü dönüş sağlıyor. Videoda iki yöne olan dönüş süreleri belirli bir aralıkta rastgele.
Motorun rpm değeri kabaca bir hesapla 100-120 civarı. Yani motor seçerken 120-150 aralığında tercih etmek gerek.
Kodu rastgele yaparak tekrar yayınlayacağım.
Manuel işi en güzeli.Bir kaç kafadar dedik ki dozlama program ve prosedürü gerçekten önemli ve dikkat isteyen bir durum Zeovit sistemde. Bari bu işin yükünü alırsak hobiciden rahatlatmış oluruz kafasını diye farzettikHAklısınız zaten rutine bağladığınızda kaliteli bir çalkalama hareketi yakalamanız zor bu yüzden elle çalkalama daha kaliteli olduğundan bahsediliyor.Rutinde taşlar yerleşir ve hareket kabiliyeti azalır diye üşünüyorum
Eşref bey, Hüseyin bey çok iyi bilir, bu işe başlarken olabildiğince tak&çalıştır sistemi olmasına özen gösterdik. Yani üyelerimiz online yahut yerinde sadece belirlenen malzemeyi satın alsın ve kolayca birleştirip kullanabilsin istedik. Ama dahada netleştirmek için biraz daha açabiliriz. İstenen malzemeler basitçe Arduino UNO R3 kartı, Arduino Motor Shield Rev 3 motor sürücü kartı, 12V 2000mA lik adaptör, klemensli bir dişi jak ve tabiki 12V luk DC Gear Motor.Valla herkez var gucuyle calışmış 2 saatte zor okudum tüm yorumları. Hobi icin guzel seyler cikartmissiniz tebrik ederim tum arkadaslari.
Yanliz soyle bir durum algilandi bende. Bu islerden hic anlamayan insanlar, bilmem torku, bilmem kodu vs vs daha bir dunya istem dışı anlamadıgim terimler mevcut nasıl yapacak ? Bazılarımız cnc'den anlamış, bazilarimiz yazilimdan anlamış, bazilarimiz pratikte cok iyi. Mesela suanda hulusi beyin yaptigi ve yapacagi seylere bu işi gercekten yapmak isteyen hobiciler belirlense bu iş boyledir ve maliyeti şudur dense ve almak isteyenler belirlenip ucretleri alınsa zaten yapilmis ve denenmis ornegi hazirda var seri bir sekilde kac adet isteniyorsa yapilsa daha iyi olmazmı diye geldi aklima. Tum yazilar dort dortluk herkeze tesekkurler.
Bunların bağlantısı çok kolay. Listedeki ilk iki kartı üst üstte takıyoruz. Hangisi altta hangisi üstte olacak bunu yapıları gereği şaşırma şansımız da yok. İlgili rakamlar doğrultusunda basitçe parmağımızla bastırıp takıyoruz. Motor Shield in yani üsteki kartın mavi kablo girişinin olduğu 6 lı girişin sağ ilk iki girişi GND ve V in diye tanıtılmış. Buraya dişi klemensli jakımızı + ucu V in e - ucu GND ye takılacak şekilde iki kısa kablo ile vidalıyoruz. Ve adaptörümüzün gireceği kısmı halletmiş oluyoruz. Motorun (DC Motor) + ve - ucunu ise Motor Shield in A kısmı yazan bölümünde sıralaması farketmeksizin + ve - ucuna takıyoruz. Burada motorun - + kısmını bilip bilmemek önemli değil. Buradaki ters bağlantı yapmanın tek sonucu var o da motor ilk çalışmasına başlarke bağlantı itibari ile sağa mı dönecek sola mı. Bu bizim motordan kesin istediğimiz bir özellik olmadığından hiç birimiz için farketmeyecektir.Yeer ki dönsün
Arduino UNO R3 ün içinden bilgisayar kablosu çıkıyor. Adaptör ve motorun bağlantısını yapmadan evvel USB kablosunu birleştirdiğimiz iki karttan UNO ya bir ucunu diğer ucunuda bilgisayarımıza takıyoruz. Windows 8 de otomatik algılama yaptığı için ben o konuya girmedim. Ancak basitçe diyelim ki bilgisayarımız görmedi. Göürp görmediğini öncelikle tespit edelim.
Masaüstümüzde Bilgisayarım yazılı ikona mouse umuzu getirip sağ tuşa basalım ve açılan pencerede Manage ya da Yönet kısmına tıklayalım. Açılan kısımda ilk sıradaki Sistem Araçlarına tıklayalım. Bunun başında zaten tornavida ve ingiliz anahtarı simgesi vardır. Açılan sayfanın en aşağısında Aygıt Yöneticisi bulunmakta. Simgesi Alet kutusu şeklindedir. Burayı tıkladıktan sonra açılan yerde Bağlantı noktaları (COM ve LPT) yazan kısma tıklarsak bilgisayarımıza Arduino Uno tanımlı ise takılı olduğunda burada göreceksiniz ve yanında hangi bağlantı noktasını tercih ettiğinizinde şıkkı yazacaktır parantez içinde. Örneğin bende Arduino UNO (COM 6) yazıyor.
Diyelim ki orada bir yerlerde yok. O zaman Bilinmeyen Cihaz ya da Unknown Device yazan kısımda olur. Onu bulup listede mouse umuzun sağ tuşuna tıklarız ve Sürücü Yazılımını Günçelleştir e tıklarız. İki seçenekli pencere açılır biz Sürücü Yazılımı İçin Bilgisayarı Tara seçeneğini tıklarız ve Arduino IDE son sürümü yüklediğimiz bilgisayarımızdaki yeri buluruz Gözat kısmı ile. Burada açılan pencerede Drivers yazan kısmı tıklayıp mavi olacak şekilde işaretleriz ve Tamam a basarız. Bu işlemden sonra Arduino Uno muz artık bilgisayarımızca görülecektir. Yanlız atladığım nokta var. o da öncelikle www.arduino.cc sitesine gidip Download kısmında son sürümü bilgisayarımıza yüklediğimiz kısım Zaten bu sekmede ilk çıkan yerde gözüküyor son sürüm.
Bu işlemler bittiğinde IDE programını açarız. Zaten ilk çıkan ekran komutları girdiğimiz ekran. Bu forum başlığında yazılmış olan güzel bir programı kopyalayıp o IDE nin ilk açılan sayfasına (sayfayı temizlemek lazım önce tabiki çünkü void() vb yazan mutlaka olması gereken kodların hazır olarak çıktığını göreceksiniz) yapıştırırız. Sonra bu pencerenin üstünde bir sağ yön işareti ve bir doğru tik işareti bulunur . ✓ ve ⇨ işaretleri. Tik işareti yazdığımız programı kontrol eder hata ayıklar. İkinci işsaret ise upload seçeneğidir. Yazdığımız programı Ardunio kartlarımıza yükler. Kartımızı bilgisayardan çıkarırız. Artık kartımız kullanılmaya hazır. Sonra kartımıza motor bağlantımızı yapar ve adaptöre taktığımızda işlemine başlamış olur. Yeni program yükleyeceğimizde adaptör ve motor bağlantısını çıkartmak yerinde olacaktır.
Çok kolay bir yöntemdir. Sıkıntımız maliyetleri olabildiğince düşürmek . Hüseyin bey in de bahsettiği alet edavata ulaşabilenlerin bu işi yapacak veya birilerine yaptıracak durumları var ise çok daha uygun fiyata bu işleri halledebilir olduğunu göstermek. Ama benim gibi çok anlamayanların yapabileceklerinin minimum maliyeti 160-170 TL civarında dır.
Moderatör tarafında düzenlendi: