Keşfet

Zeolit Reaktörü Ve Başlangıç Araştırmaları

İlgi ile takip ettiğim bir başlık,

Özellikle otomatik reaktörün çözülecek olması ve kullanıcı yorumlarının zaman içinde paylaşılması memnuniyet verici olacaktır.Bilgi paylaşıldıkça büyür ve benim gibi yabancı dil sıkıntısı olan insanlar için önemli bir kaynak ve referans olacaktır.Mevcut olarak kullanan hobicilerin paylaşımlarıda konuyu ileri seviyelere taşıyacaktır.

Gelelim şahsi yorumlarıma,

Başlangıç setinde bildiğim kadarıyla sponge power yok,hatta örnek aldığım zeovit tank sahibide sponge power kullanmıyordu.Mevcut tankınızda geçişi bence reaktör ve bakteri ürünleri yapın derim.Ben sistemlerin komplike olarak daha verimli çalıştığına inandığım için böyle bir yorum yapıyorum.Kz'nin kendi sitesinde mevcut akvaryumlar için geçiş önerileri ayrıntılı bir şekilde belirtilmiş.

Kum olayını biraz daha açabilirmisiniz?Hiç dikkat etmemiştim,ne gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir?

Şu ana kadar 2 kurulum yaptım hepsi hepsi, ancak ikisinde de benzer durumları yaşıyorum. İki kurulum çok az tecrübe sayılır, eminim çoklu kurulumlara imza atan bir çok arkadaşlar ve söyleyecekleri vardır.

Öten yandan, yaptığınızdan emin olarak, sizin yabancı forumlardaki araştırmalarınız zeovit kullanımında su değişimi ile ilgili özel bir şeyler söylüyorsa paylaşırsanız sevinirim. Bu kadar ince ayar isteyen bir sistemde tuz değişiminin yaratacağı dalgalanmalar bir etkide bulunuyor mu, biraz merak ettim.
11. Regular weekly water changes

To get a balanced addition of elements contained in the salt mixes, we recommend a weekly water change with the quantity depending on the amount of corals. Lightly or normal stocked tanks should get a 5 – 6% weekly water change with a good salt mix. For heavy stocked tanks, we recommend a weekly change of 10%, unless you use our “Reefer’s Best” saltmix (5% every two weeks even in heavily stocked tanks is enough). Please make sure not to raise or lower the salinity of the tank. The reason for this water change is not to export nutrients but to provide a balanced addition of elements necessary for the corals.

Bu sistemin kullanım klavuzunda az ve orta yüklü tanklarda haftalık %5-6 iyi bir tuzla, ağır yüklü tanklarda haftalık %10 iyi bir tuzla su değişimi öneriliyor. KZ nin tuzu ile olacaksa yük ne kadar olursa olsun iki haftada bir %5 yeterli olur diyor.Açıkcası KZ nin tuzunun bu kadar fark yaratmasının altındaki nedeni bilemiyorum. Bu kısım sanırım ticari kaygı taşıyor :) Önemli bulduğum nokta ise tuzluluğu şaşırtmadan su değişiminin önemini ve su değişim amacının atıkları atmak değil sadece eksilen element takviyesi olarak görülmesi. Daha da bilgilenince konuyu açarım. 

İlgi ile takip ettiğim bir başlık,

Özellikle otomatik reaktörün çözülecek olması ve kullanıcı yorumlarının zaman içinde paylaşılması memnuniyet verici olacaktır.Bilgi paylaşıldıkça büyür ve benim gibi yabancı dil sıkıntısı olan insanlar için önemli bir kaynak ve referans olacaktır.Mevcut olarak kullanan hobicilerin paylaşımlarıda konuyu ileri seviyelere taşıyacaktır.

Gelelim şahsi yorumlarıma,

Başlangıç setinde bildiğim kadarıyla sponge power yok,hatta örnek aldığım zeovit tank sahibide sponge power kullanmıyordu.Mevcut tankınızda geçişi bence reaktör ve bakteri ürünleri yapın derim.Ben sistemlerin komplike olarak daha verimli çalıştığına inandığım için böyle bir yorum yapıyorum.Kz'nin kendi sitesinde mevcut akvaryumlar için geçiş önerileri ayrıntılı bir şekilde belirtilmiş.

Kum olayını biraz daha açabilirmisiniz?Hiç dikkat etmemiştim,ne gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir?
Spongepower çok kullanılan malzemelerden biridir çünkü tanklarda genelde 2-3 haftada farkı gösterten ürünlerden biridir. Ama şöyle orta nokta bulabiliriz, bir nebze mercansız-mercanlı gitmiş tanklarda başlangıç paketinde olması iyi olur. Ama sıfır tank kurulumunda elzem acil durumu yok. Kum olayı ise bakteri ile alakasınden değil atık kontrolü için önemli noktadır. Zamanla atık biriktirmiş hapsetmiş kum yatakları fosfat gibi atıkları kusma yolu ile sistemi atık yönünden kirletme ihtimali taşır. Fosfatın deniz akvaryumlarındaki yapısını blirsek bunun mantıklı olduğu sonucunu çıkarırız. Fosfatın negatif 2 şarjlı olması  örneğin Ca ve mg um gibi pozitif 2 şarjlı iyonlarla bağlantısını sağladığından sistemde her daim bulunması sıkıntılıdır. Özellikle bu bağlantıyı pH 8.4 civarında daha çok yapma durumuna haizdir. 

Kum için böyle bir korkumuz olacaksa,aynı korkuyu kayalarımız içinde taşımalıyız.Böyle bir çekincemiz varsada sıfırdan kurulum yapmak bana daha mantıklı geliyor.

Fosfatın ca ve mg ile veya diğer elementler ile tepkimeleri ne gibi sonuçlar doğurabilir?

Kum için böyle bir korkumuz olacaksa,aynı korkuyu kayalarımız içinde taşımalıyız.Böyle bir çekincemiz varsada sıfırdan kurulum yapmak bana daha mantıklı geliyor.

Fosfatın ca ve mg ile veya diğer elementler ile tepkimeleri ne gibi sonuçlar doğurabilir?
Kayalarınızda yosun bulunuyorsa kayalarınızın fosfat yuvası olarak değerlendirmesini yapabilirsiniz ancak bu kadar keskin harekete gerek yok. En nihayetinde kum gibi içinin kurcalanıp açığa hidrojen sulfid gibi gaz çıkması olasığı çok düşük. Kum bu tür kaygılar taşıyabilir. 

Fosfatın diğer bir başlıky-ta sert mercanlar için olan zararlarından bahsetmiştim. Örneğin SPS lere giriş yapması iskeletin çok zayıflamasına sebep olabilmekte.

Ben şimdiye kadar  kum yatağının  fosfat açısından sorun çıkarabileceğini hiç düşünmemiştim,siz söyleyince dikkatimi çekti,diğer gaz çıkma olayları konusunda da çok kötümser düşünmüyorum.(kumu karıştıran bir canlı yokken eski bir sisteme bu tip bir canlı eklenmesi sorun yaratır)

Fosfat akvaryumda olması gereken bir değerdir,fazlası tabi ki mercanlar için sıkıntı yaşatacaktır.

Ben şimdiye kadar  kum yatağının  fosfat açısından sorun çıkarabileceğini hiç düşünmemiştim,siz söyleyince dikkatimi çekti,diğer gaz çıkma olayları konusunda da çok kötümser düşünmüyorum.(kumu karıştıran bir canlı yokken eski bir sisteme bu tip bir canlı eklenmesi sorun yaratır)

Fosfat akvaryumda olması gereken bir değerdir,fazlası tabi ki mercanlar için sıkıntı yaşatacaktır.
Özellikle aragonit yüzeyler fosfat için ideal ev sahipliği yapma ihtimali vardır. Sizler bizler inorganik fosfatı ölçebiliriz akvaryumlarımızda. O da ne kadar ölçebilirsek, renkleri okumak sıkıntı olduğundan. Fosfor canlının yapıtaşlarından biri olduğundan her türlü akvaryumlarımızda varlığı bulunacaktır. Yani sıfır ölçmek yok demek olmayacaktır. Ama değeri sıfır okumak iyidir :)

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bir kaç detaya gireyim kendi kriterlerimde akvaryum düzlemimde. Akvaryumumda uzun süre yosun sıkıntısı yaşamıştım, halen azcık var ama en azından az çok nedeni hakkında bilgim var. Akvaryuma ilgimin başka nedenlerle azaldığı dönemde su değişimlerimdeki(RO cihazı çıkış değerleri filtre değişiminin aksaması ile 30 lara TDS çıkmıştı)  sıkıntı olsun bir kaç canlının ölü bedenlerinin akvaryumdan atılmaması olsun gerekse kalkwasser kullanmam olsun sistemde fosfat yükünü ağırlaştırdı ve çökelti. Işıkların yanması ile fiziksel temizlik ve su değişmleri ile azalsa da ilginç şekilde değişik türlerde kaya üzerindeki yosunla mücadelem bitmedi. 

Çok merak ettim , çeşitli makaleler okudum durumu yaşamış kişilerin forum yazılarını okudum. Ve tankımı araştırmaya başladım.  Bir yerlerde fosfat sıkıntısı yaratan bir şeyler var biliyorum dedim ama adını koyamıyordum. 

Bilimsel makalelerde fosfat çökmesi ve çözülmesi net bir şeyler söylemiyordu. Her kafadan bir ses farklı görüş ortaya koyuyordu. Zaten kimyaya hakim değilseniz bu iyice kafanızın allak bullak olmasına sebep oluyor. MgPO4 ,CaPO4 oluşumu, aragonit kumun fosfat bağlaması, Kalkwasser dozlama ve yüksek pH ile kayaların ve kumun sertleşmesi gibi ve sonra bunların tekrar ortamda yosuna sebebiyet verecek şekilde açığa çıkması. Bu çökme nedeni ile fosfat testlerinin sıfır veya sıfıra çok yakın fosfat okusa da akvaryumda nasıl bu kadar yosun olur gibi aslında fosfatın bir şekilde sistemde durduğu anlaşılır hale geldi. Daha da ilginci bu çökme nedeni ile skimmer ve veya fosfat bağlayıcı medyanın aslında efektif olamaması da incelediğim başlıklarda ortaya çıkan bir tümevarım oldu. Düzenli bakteri girişinin sağlanması halinde bile bu şekilde hızla bağlanan fosfatın biyolojik sisteme etkisinin de varlığı ortaya çıktı. Çünkü sizlerin bahsettiği gibi biyolojik döngülerde ADP yi ATP ye yani enerji birimine çevirmek için bakterinin ihtiyacı olan fosfat bakteriye ulaşamadan ortamda çökeliyordu. Bu kıtlıkta bakteri sayısı yatağı limitasyona uğradığı içinde mümkün görünen tekrar fosfat salınımı gerçekleştiğinde bakterinin bunu kullanacak sayıda olamaması da doğal olarak bunu daha hızlı bölünme çoğalma şansına sahip yosunlar kullanıyordu.  Özellikle kalkwasser kullanımı mercanlar artık çıktığı için ortamda kullanılmadı. Ve kH 6-7 arasında gidip geldiği için pH çok daha düşük değerlerde salındığı için bunun bir şekilde fosfat yuvası olan kaya ve kumumun sisteme yeniden fosfat saldığını düşünüyorum. Çünkü elimin ulaşamadığı kumlu bölgelerde plastik çubuk gezdirdiğimde yer yer sertleşmiş birleşmiş topak topak olmuş minimum 5cm2 lik bir kaç alan bulmuştum. 

Dediğim gibi kesin kanaat bilimsel olarak fosfatın geri salınımı ile net araştırma yok ise de bunu inceleyen kişilerin bunun olma olasılığını eskisi kadar imkansız görmemesi beni bu sonuca itti.

Şimdi spesifik olarak kendi durumum bu iken önerilerin kumun değişimi olması olarak belirdiği zaman maalesef bu seçeneği gözardı etmem kolay değil. Kayalarımı değiştirmeyeceğim, zaten uzun bir sıfırlama mücadelesine gireceğim için biraz oluruna bırakıp yosunun fiziksel olarak ara sıra temizleyerek ve ilgili ürünleri kullanarak su değişimleri ile mercan girişi için ideal duruma getirmeye çalışacağım. Sadece balık olan sistemimi resetlemek  daha kolay gözükse de bu süreçte bir şeyler öğrenebilmek güzel bir tecrübe olacaktır, ayrıca vakit en çok sahip olduğum şey olduğundan zaten mercan girişi uzayacak ve bu süreçte ideal şartlara kavuşacağımı düşünüyorum. 

Bu şekilde daha önce neden bu sistemi tercih ettiğimi açıklamamıştım. Çünkü spesifik olmaktan yana değilim, daha genel konuşmak daha doğru olur diye düşünüyorum. Bu sistemi seçmemin sebebi kontrollü ve güçlü bir biyolojik sistem istemiş olmamdır :) Başka parayı harcayacak yer bulamamak gibi bir neden değildir :)

Bir kaç detaya gireyim kendi kriterlerimde akvaryum düzlemimde. Akvaryumumda uzun süre yosun sıkıntısı yaşamıştım, halen azcık var ama en azından az çok nedeni hakkında bilgim var. Akvaryuma ilgimin başka nedenlerle azaldığı dönemde su değişimlerimdeki(RO cihazı çıkış değerleri filtre değişiminin aksaması ile 30 lara TDS çıkmıştı)  sıkıntı olsun bir kaç canlının ölü bedenlerinin akvaryumdan atılmaması olsun gerekse kalkwasser kullanmam olsun sistemde fosfat yükünü ağırlaştırdı ve çökelti. Işıkların yanması ile fiziksel temizlik ve su değişmleri ile azalsa da ilginç şekilde değişik türlerde kaya üzerindeki yosunla mücadelem bitmedi. 

Çok merak ettim , çeşitli makaleler okudum durumu yaşamış kişilerin forum yazılarını okudum. Ve tankımı araştırmaya başladım.  Bir yerlerde fosfat sıkıntısı yaratan bir şeyler var biliyorum dedim ama adını koyamıyordum. 

Bilimsel makalelerde fosfat çökmesi ve çözülmesi net bir şeyler söylemiyordu. Her kafadan bir ses farklı görüş ortaya koyuyordu. Zaten kimyaya hakim değilseniz bu iyice kafanızın allak bullak olmasına sebep oluyor. MgPO4 ,CaPO4 oluşumu, aragonit kumun fosfat bağlaması, Kalkwasser dozlama ve yüksek pH ile kayaların ve kumun sertleşmesi gibi ve sonra bunların tekrar ortamda yosuna sebebiyet verecek şekilde açığa çıkması. Bu çökme nedeni ile fosfat testlerinin sıfır veya sıfıra çok yakın fosfat okusa da akvaryumda nasıl bu kadar yosun olur gibi aslında fosfatın bir şekilde sistemde durduğu anlaşılır hale geldi. Daha da ilginci bu çökme nedeni ile skimmer ve veya fosfat bağlayıcı medyanın aslında efektif olamaması da incelediğim başlıklarda ortaya çıkan bir tümevarım oldu. 
Deniz bey yazınız doğru ama. Bunun adına yanlış demeyelim de eksik demek daha doğru olur. Neden derseniz. Sizinde söylediğiniz gibi reaksiyona giren katkıların çökelmesi sonucu sertleşen kumda. Belli bir süre sonra fosfatı salmaz .Benim bildiğim  kalsiyum ve karbonat iyonlarına bağlanamayan fosfat Kalsiyum ve karbonat çökelmesi sonucu açığa çıkar. Bir örnek vermek gerekirse su değerlerin de düşüş yaşandığın da camlarda toz bulutu yeşil yosun alg oluşur. Bunun nedeni alglerin boşa çıkan fazla olan fosfatla beslenmesi. Hala bir çok kişi fosfatla tank ta oluşan alg ve yosunun aynı olduğunu düşünmesi.

Ben bu şekilde biliyorum.Lütfen yanlışım varsa düzeltin.

Deniz bey yazınız doğru ama. Bunun adına yanlış demeyelim de eksik demek daha doğru olur. Neden derseniz. Sizinde söylediğiniz gibi reaksiyona giren katkıların çökelmesi sonucu sertleşen kumda. Belli bir süre sonra fosfatı salmaz .Benim bildiğim  kalsiyum ve karbonat iyonlarına bağlanamayan fosfat Kalsiyum ve karbonat çökelmesi sonucu açığa çıkar. Bir örnek vermek gerekirse su değerlerin de düşüş yaşandığın da camlarda toz bulutu yeşil yosun alg oluşur. Bunun nedeni alglerin boşa çıkan fazla olan fosfatla beslenmesi. Hala bir çok kişi fosfatla tank ta oluşan alg ve yosunun aynı olduğunu düşünmesi.

Ben bu şekilde biliyorum.Lütfen yanlışım varsa düzeltin.
Ahmet bey bende sizin gibi düşünüyordum, ancak bununla ilgili yerli forumlarda yazı makale yok ama yabancı forumlarda çok çok daha sert bu gerçekleşmesi imkansız diyen bilimadamı kimliği olan kişilerde de bir yumuşama oldu :) Açıkcası bunun nedeni bunun üzerine araştırma akvaryumlarda gerçekleştirilmemiş olması. Yıllar içinde hobicilerin yaşadıkları tecrübeleri paylaştıkça artan hassasiyet sanırım bu duruşlarını değiştirdi. Belkide yıllarca gönül verdiğim hobide içimde geliştirdiğim içgüdü beni bu yöne itti. Dediğim gibi kimya bilgim çok az. 

Hadi ülkemde yosun oluşmasının akvaryumlardaki nedeni teçhizat, RO kullanmama, yetersiz skimmer vb genelde maddiyat hakim konular olsa da yurtdışı forumlarda ULNS sistemde görülen yosun sorunun altındaki neden çoğu zaman bulunamama durumu yaşıyor. Özellikle kalkwasser kullanılan tanklarda şu an suç kalkwasser dozlamaya atılıyor şu an. Zeovit ile kalkwasser ilişkisini araştırırken bir çok yazı ile karşılaştığım için araştırma içindeyim. 

Diğer konu ise genel konuşma istememin nedeni ise kendi olayımda kumumun spesifik olarak bu duruma haiz olduğunu düşünüyorum. Hele ki şu an pH ım 7.8-8.3 arası gidip geliyorsa.

Sizin bilginiz daha fazladır benden. Her türlü fikre açığım. 

Ahmet bey bende sizin gibi düşünüyordum, ancak bununla ilgili yerli forumlarda yazı makale yok ama yabancı forumlarda çok çok daha sert bu gerçekleşmesi imkansız diyen bilimadamı kimliği olan kişilerde de bir yumuşama oldu :) Açıkcası bunun nedeni bunun üzerine araştırma akvaryumlarda gerçekleştirilmemiş olması. Yıllar içinde hobicilerin yaşadıkları tecrübeleri paylaştıkça artan hassasiyet sanırım bu duruşlarını değiştirdi. Belkide yıllarca gönül verdiğim hobide içimde geliştirdiğim içgüdü beni bu yöne itti. Dediğim gibi kimya bilgim çok az. 

Hadi ülkemde yosun oluşmasının akvaryumlardaki nedeni teçhizat, RO kullanmama, yetersiz skimmer vb genelde maddiyat hakim konular olsa da yurtdışı forumlarda ULNS sistemde görülen yosun sorunun altındaki neden çoğu zaman bulunamama durumu yaşıyor. Özellikle kalkwasser kullanılan tanklarda şu an suç kalkwasser dozlamaya atılıyor şu an. Zeovit ile kalkwasser ilişkisini araştırırken bir çok yazı ile karşılaştığım için araştırma içindeyim. 

Diğer konu ise genel konuşma istememin nedeni ise kendi olayımda kumumun spesifik olarak bu duruma haiz olduğunu düşünüyorum. Hele ki şu an pH ım 7.8-8.3 arası gidip geliyorsa.

Sizin bilginiz daha fazladır benden. Her türlü fikre açığım. 
Deniz bey estağfurullah bilgi paylaşınca büyür.

Bir de benim sürekli üstün de durduğum nokta tankta fosfatın hangisini ölçüyoruz organik mi, inorganikmi ? Sizin de bildiğiniz gibi endüstriyel alanda  hatta temizlik maddelerinde bile kimyasalları baglaması için kullanıldığını düşünürsek.Tanka bir şekilde inorganik fosfat giriyoruz.  Ayrıca organik fosfatı tankta kullandığımız fosfat bağlayıcı lardan etkilenmemesi ayrı bir tartışma konusu. Bunun parçalanıp organik yapı taşına dönüşmesi ve hücre içinde yeri alması ne kadar sürüyor.

Bununla ilgili dediğiniz gibi akademik bilgi çok kısıtlı. Ve incelenen fosfat ve alanı farklı olunca sağlam kaynak bulmak biraz zor.

Fosfati iyi yada kötü bir şekilde olcebiliyoruz.Lakin olcemedigimiz 10larca element var.Mevcut bir testle 0 okuyabiliyorsak çokta takmamak lazim gerisini.

Deniz bey iiçin bencede doğru olanı kum değişimi.

Deniz bey Kz nin biomate diue bir ürünü var sanırım bu tip durumlar ve birikimler için uygun bir ürün ne dersiniz?

Fosfati iyi yada kötü bir şekilde olcebiliyoruz.Lakin olcemedigimiz 10larca element var.Mevcut bir testle 0 okuyabiliyorsak çokta takmamak lazim gerisini.

Deniz bey iiçin bencede doğru olanı kum değişimi.

Deniz bey Kz nin biomate diue bir ürünü var sanırım bu tip durumlar ve birikimler için uygun bir ürün ne dersiniz?
Zeovit sistemin ürünlerini incelediğimde bir şey dikkatimi çekiyor. Çok fazla iç içe geçen ürün var . Yani hangisi hangisinden kesin çizgilerle ayrılıyor bilebilmek bulabilmek zor. Zeostart ve zeofood7 gibi (bunlar aynı görünse de bir nebze fark var tabiki) , şimdi is Bio Mate ve Coral Snow. Özelliklerine baktığımda Bio Mate in Coral Snowun sadeleştirilmiş hali gibi. Yani CS nin bazı özellikleri çıkarılmış sanki.  Açıkcası ben halen Coral Snow un bu konuda tercih edilebileceğini düşünüyorum. 

Kz ürün içerikleri hakkında net bilgi bulmak zor.

En güzeli forumlarini takip etmek son kullanıcı yorumlarini almak.

Şanslı siniz yabancı dil sorununuz yok.

Coral snow ve biomate cakisiyor demek sabah bir göz atayım.

Coral Snow mercan yemi diye kullanılıyor. Doğrudur bu işlevi var ancak ürünün çıkış amacı bağlayıcılık işlevi sayesinde ortamdaki atığı uzaklaştırmak cam gibi su görüntüsü sağlamak. Ama bu bağlayıcılığı sayesinde mercana yem taşıma durumu sağlaması ve mercanların buna bayılması ürünün çıkış amacının aşılmasına ve bu yeni amacının daha tercih edilmesini sağladı (mış). Abes bir örnek ama Mavi mucize hapın çıkış amacı da farklı iken son değişen amacı daha ilgi çekici olması gibi ;)  

Tek başına kullanıp pırıl pırıl su elde edilebildiği gibi bu ürüne 5 dk kadar diğer yan ürünlerle kaynaşma fırsatı vererek kullanmakta tercih ediliyor. Örneğin Aminoasit ürünü ile ya da Coral Vitalizer ile olduğu gibi. Hatta Potasyum ürünü de oldukça fazla birlikte kullanılan ürün gamında. 

Yabancı dilim var ama tecrübem sıfır :D Bu konuda sanırım artık ithalatçılarımızın da taşın altına elini sokma zamanı geldi. Bu ürünlerin buna benzer markalı tercih edilen ürünlerin tanıtımının daha çok ve iyi yapılması sonraki aşama olarak kullanımını içeren soru&cevap dialoglarının kurulması gibi. 

KZ nin ithalatı kolay değil. Bir kimyasal içerik olduğundan ve ülkemize sokulması esnasında yasal prosedürün ağır evrak ve maliyet içermesi ithalatçıları çok zorluyor. Hele şimdi doların bu seviyelerde olması işi arap saçına çevirecektir. Ama tanıtımı yapılırsa müşteri portföyünün artma şansı olabilir diye düşünüyorum. Çünkü KZ ürünleri çok fazla sadece Zeovit sistemde kullanılabilir algısı içinde kayboluyor. Bir zeolit reaktörü olmadan da bunu becerebilen bu ürünleri kullanarak süper tanklara sahip olan üyelerimiz var. Örneğin, kendi paylaşımında belirttiği için bahsediyorum, Ali Yahya beyin tankında samimi cevapları ile KZ nin Coral Snow u ve Vitalizer ını kullandığını öğrendik. Cevaplarında ne kadar bilinçli kullandığının da altını çizmek isterim. Zeobak yerine Prodibio ile gerçekleşen tanklarda bulunmakta. Ayrıca Fauna Marin ürünlerini kullananlarında süper tankları olduğunu biliyorum. 

Sözün özü iş eninde sonunda gelip şuraya dayanıyor; işi ne kadar baştan sıkı tutup bir stabilite yaratıp doğal ortamın imitasyonunda başarılı olursak o kadar güzel tanklara sahip olabiliriz.

Değerli üyelerimiz aşağıdaki linkte basit bir Arduino projesi ile Zeolit reaktörü yapılmış. Bunun için gerekli malzemeyi nereden temin edilebileceğini bilen var mı? Özellikle driver-sürücü kısımlarını. 

= 55 TL

= 90 TL 

Toplamda motor hariç 150 TL . Programlama yapabilecekler için uygun gibi.  Çeşitli noname markalarda var snaırım uygun fiyata getirebilecek. 

Peki reaktör derseniz onun fiyatıda eklendiğinde 500 TL civarına geliyor. Bu da sadece 1 kg zeolit reaktörü için

Deniz bey ilk verdiğiniz linkde zaten adam kodları vermiş ve oldukça anlaşılır vaziyette hiç ğrogram bilgisine ihtiyaç yok sadece kopyala yapıştır aynı ürünleride bulunursa

Deniz bey ilk verdiğiniz linkde zaten adam kodları vermiş ve oldukça anlaşılır vaziyette hiç ğrogram bilgisine ihtiyaç yok sadece kopyala yapıştır aynı ürünleride bulunursa
Bu ürünlerin çoğu rahatlıkla Türkiyede bulunuyor. En nihayetinde atom parçalamıyoruz :D  Sıkıntı şurada; bipolar motorun illa bu model olması mı gerekiyor? Çeşitlilik olsun diye benzeri bir sistem ile servo veya DC yüksek torklu motorlarda kullanılabilir mi? Böylece maliyet azalabilir mi? Bu gibi soruların cevaplarıda önemli. Buradaki DIY reaktöre led ekran takıp onun üstünden ayarda yapabilen var. Hatta yurtdışında bilgisayara kablosuz bağlanabilen CD ile kontrolü sağlanabilenlerde var ama bizim gözümüz tok :D Sadece dönem yönü değiştirebilsin ve tork ve zamanı ayarlayabilelim :)

Diğer konu ise KZ nin resmi çalışanları Türkiyede distribütörlerinin olmadığını beyan ettiler. Bu konuda muammada. Aslında bu katkılar elde edilemeyecekse kolay yoldan bu sistem çok anlamlı olmayacaktır. Düşük hacimli tanklarda satınalınan katkılar uzun süre gidebilir, parça parça satınalınabilir ancka yüksek hacimli tanklarda eksilen ürün sorun yaratacaktır. Özellikle KZ nin Zeolit i hiç bulunmuyor. Kendi resmi cevaplarında zeolitlerinin sıradan olmadığını 3 değişik karışım olduğundan bu nedenle bulunabilinirse KZ nin zeolitinin kullanılmasının uygun olacağını belirtiler. Dediğim gibi acelem olmadığı için benim tarafımda sorun yok. Zamanı gelince bir şekilde çaresine bakacağız ya da evlatlarımıza devredip bu ülkede hobi sahibi olmak stres sahibi olmaktan çok daha zor diyeceğiz :D

Konu görüntüleyen kullanıcılar