Merhaba,
Kurtulmak istediğiniz Aiptasia'ların tutunduğu kayaları paylaşan başkaca mercanlarınız yok ise, defaten tecrübeyle sabit, masrafsız ve zahmetsiz bir çözüm önerebilirim.
Aiptasia'lı kayaları tankınızdan çıkarıp içinde Malawi cichlidlerinin yaşadığı sıradan bir tatlısu akvaryumunda sadece bir gece bekletirseniz, o can sıkan hergelelerin tamamından %100 kurtulursunuz.
En az 50 parça irili ufaklı farklı kaya için uyguladığım tecrübelerimde gözlemlerim ve kanaatim; tatlısuda resmen donup kalan aiptasia'lara herzaman aç olan ve asla yem seçmeyen Malawi cichlidleri sanırım "deniz mahsülleri" muamelesi yapıyorlar. Hyposalinity yani OST (osmotic shock therapy) bu canlıların ve bazı basit dış parazitlerin tedavisi için zaten bilinen eski bir alternatif tedavi yöntemidir. Benim ki uzunca zamandır uğraşıpda kurtulamamanın verdiği hırsla işi sağlama almaktı, tatlısuda bu canlıların ciddi zarar göreceğine emindim fakat garanti olsun diye işe cichlidleride kattım.
Denedikce fikri geliştirmeye çalıştım, mesela aiptasia'lı kayaları koyacağım tankdaki balıkları önceden aç bırakıp, taşlar akvaryumda kaldığı sürece yemlemedim. Ertesi gün tatlısudan çıkardığım kayaları büyükçe bir kovaya yerleştirip üzerlerine musluk suyu doldurdum ve 4-5 saat civarı beklettim (malawi'lerden denize tortu, dışkı vb. taşınmasın diye).
Netice olarak; kayalarınızdaki coralline alg'leriniz ve diğer kıymetli oluşumlarınızı kaybetmeyip oldukları gibi koruyabiliyorsunuz. Başka bir tuzlusu tankımda işlemden geçen kayaları bir hafta kadar bekleyip aiptasia'lar geri gelecek mi diye elli kere evire çevire baktım
gelen giden olmadı...Kesinlikle geri gelmiyorlar.
Sıkıntınız sadece kayalardaki aiptasia'lar ise, yakın çevrenizde cichlid akvaryumu var ise, vaktinizde varsa bence mutlaka deneyin, uyuz olduğunuz aiptasia'ları o halde görmeye gerçekten değer, saygılar.