Keşfet

Aiptasia'dan kurtulma yolları

bizimde bir arkadaşımıza yeni kurduğumuz 500 litrelik tankta hemen her kayanın üzerinde var malesef kayaları tamamen çıkarıp kaynar su döküp kurutp yeniden kürlemeyi düşünüyoruz...kayalarda başka canlı olmamasıda avantaj tabi..kayalardakilerden bu şekilde kurtulduk diyelim ama kumda da var bu meret..ne lanet birşeymiş bu aiptasia...

 
Arkadaşlar yakın çevremde kim bu problemi yaşadı ise peppermint shrimp ile çözüme ulaştık, bir deneyin derim. En az 3lü grup halinde satın almanız verimi arttırır, lakin büyük aiptasia ları birlikte yiyorlar. Fakat cleaner ve boxer karidesler ile sorun yaşıyorlar küçük tanklarda bilginiz olsun. Ve hemen mucize beklemeyin, aldıktan 1 hafta sonra bütün aiptasia larınızı da unutun :)

 
Çok ilginç, biz almaya çalıştığımızda saniyenin onda birinde deliğine kaçan hayvan, peppermintlere kendini usul usul yediriyor...

 
Arkadaşlar yakın çevremde kim bu problemi yaşadı ise peppermint shrimp ile çözüme ulaştık, bir deneyin derim. En az 3lü grup halinde satın almanız verimi arttırır, lakin büyük aiptasia ları birlikte yiyorlar. Fakat cleaner ve boxer karidesler ile sorun yaşıyorlar küçük tanklarda bilginiz olsun. Ve hemen mucize beklemeyin, aldıktan 1 hafta sonra bütün aiptasia larınızı da unutun :)
Eyvah eyvah yandık öyleyse 1 cleanerim vardı 1 tane de peppermint almıştım, 3 gün sonra 1 cleaner ve 1 peppermint daha aldım. Desene catışma çıkacak akvaryumda. Gerci cok miktarda kaya ve 120 cm lik akvaryum herhalde yeter bu alan onlara. :)

 
Birde hazır konu acılmışken, akvaryumdaki aptasia lar bitince pappermint ler beni mi yiyecek ? :) yani bu canlılar herhangi bir şekilde beslenmeye devam ediyorlar değil mi ? aclıktan öldürmeyelim canlıları. Cleaner canavar gibi oldu antenleri nasa anteni gibi :)

 
Eğer aptasia küçükse, olduğu yere bir damla japon yapıştırıcısı damlatın. Daha sonra japon damlattığınız yeri akvaryumdan aldığnız su ile yıkayın.

Ben sorunu bu şekilde çözdüm, fakat dediğim gibi aptasia ve kaya küçükse bu işlemi uygulayabilirsiniz.

 
Merhaba,

Kurtulmak istediğiniz Aiptasia'ların tutunduğu kayaları paylaşan başkaca mercanlarınız yok ise, defaten tecrübeyle sabit, masrafsız ve zahmetsiz bir çözüm önerebilirim.

Aiptasia'lı kayaları tankınızdan çıkarıp içinde Malawi cichlidlerinin yaşadığı sıradan bir tatlısu akvaryumunda sadece bir gece bekletirseniz, o can sıkan hergelelerin tamamından %100 kurtulursunuz.

En az 50 parça irili ufaklı farklı kaya için uyguladığım tecrübelerimde gözlemlerim ve kanaatim; tatlısuda resmen donup kalan aiptasia'lara herzaman aç olan ve asla yem seçmeyen Malawi cichlidleri sanırım "deniz mahsülleri" muamelesi yapıyorlar. Hyposalinity yani OST (osmotic shock therapy) bu canlıların ve bazı basit dış parazitlerin tedavisi için zaten bilinen eski bir alternatif tedavi yöntemidir. Benim ki uzunca zamandır uğraşıpda kurtulamamanın verdiği hırsla işi sağlama almaktı, tatlısuda bu canlıların ciddi zarar göreceğine emindim fakat garanti olsun diye işe cichlidleride kattım.

Denedikce fikri geliştirmeye çalıştım, mesela aiptasia'lı kayaları koyacağım tankdaki balıkları önceden aç bırakıp, taşlar akvaryumda kaldığı sürece yemlemedim. Ertesi gün tatlısudan çıkardığım kayaları büyükçe bir kovaya yerleştirip üzerlerine musluk suyu doldurdum ve 4-5 saat civarı beklettim (malawi'lerden denize tortu, dışkı vb. taşınmasın diye).

Netice olarak; kayalarınızdaki coralline alg'leriniz ve diğer kıymetli oluşumlarınızı kaybetmeyip oldukları gibi koruyabiliyorsunuz. Başka bir tuzlusu tankımda işlemden geçen kayaları bir hafta kadar bekleyip aiptasia'lar geri gelecek mi diye elli kere evire çevire baktım :) gelen giden olmadı...Kesinlikle geri gelmiyorlar.

Sıkıntınız sadece kayalardaki aiptasia'lar ise, yakın çevrenizde cichlid akvaryumu var ise, vaktinizde varsa bence mutlaka deneyin, uyuz olduğunuz aiptasia'ları o halde görmeye gerçekten değer, saygılar.

 
Paylaşım için teşekkürler :)

 


diplodus puntazzo sivriburun karagöz.

akvaryumumda kendi ürettiğim bir tane var amacım davranışlarını gözlemlemekti. aiptasialarımı yediğini gördüğümde dünyalar benim oldu. tek kötü tarafı çok hızlı büyüyor olması. sanırım 2 ay sonra mangala yatırmak zorundayım. :)

 
Devrim peki mercanlarla ve diğer resif sakinleriyle arası nasıl? Resif uyumlu mu?

 
Omurgasizlarla kabukluları ham yapmasın sonra ;)

 
Karidesleri filan?

 
hehehe.. Namı değer sargos bu . Ama ben olsam bunu reef tarzı bir akvaryuma koymazdım. Ne de olsa yerli bir tür ve çıtır çıtır yiyebilir canlılarınızı :)

 
Sanırım en iyi çözüm yine chelmon, geçenlerde peppermint almıştım, tankımda boxer olmasına ramen tanka attım bi sorun olmadı, aylarca yaşadılar beraber. ama peppermintin kötü huyu aptasialara yanaşmayıp yem yemesi oldu :( . bu arada boxeri çıkardıktan sonra tanka 2 tane claener ekledim, onlarla da bi sorun çıkmadı. yine geçenlerde bir pepperment daha aldım onu da dursoya attım aptasialarla beraber yaşıyor manyak. :(

 
Bu video'yu izleyince kurtulmak gerçekten çocuk işi gibi geliyor. :thumbsup:



 
Pepermitlerden 2 tane aldim birde kleini butterfly.1 haftada aiptasia kalmadi.karidesler artemia ve bazi yemleri ekledigimde yeme cikiyorler,yoksa ortada yoklar.kelebek baligi ise maalesef obur ve polip ve lps leri didikliyot.brain oldu.kucuk plate i nanoya alarak kurtardim.cleaner ile pepermitleri beraber goremedim hic.didisiyorlarmi bilmiyorum.

 
İnanmayacaksınız ama ispari balığı çılgınca yiyor  (yerel bir türdür ıspara da denir. akdeniz ve ege de) ki bu balık en çok marinalarda bulunur sürüler halinde ve ve ne ilginçtir ki aiptasia da marina pontonlarında çılgınca ürer ve bulunur.AMA sanırım resif uyumu yok bu türün......

 
Aiptasia ülkemizi çevreleyen sularda da bulunan bir anemon türüdür. Bazı türleri çok hızlı yayıldığından kısa sürede akvaryumu sarabilir, bu nedenle bir an önce yok edilmesi çok iyi olur.Bu anemonları yok etmek için birçok yol vardır fakat aiptasialar çok dayanıklı canlılar olduklarından bunlardan hiçbiri kesin çözüm olmayabilir.

Doğal yollar;

-Bazı kelebek balıkları (Copperband, racoon, auriga...)

Kelebek balıkları genelde aiptasiaları severek yerler fakat aiptasialar bittikten sonra iki sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz. Birincisi, eğer bu balıklar bir resif akvaryumunda ise mercanları da yiyebilirler (özellikle racoon ve auriga gibi türler). Diğer sorun ise copperband ve diğer zor yem kabul eden kelebek balıkları aiptasialar bittikten sonra dışarıdan başka yem almayıp ölebilirler. Ayrıca kelebek balıkları yeni başlayanlar için çok uygun balıklar değildir.

-Pepermint karidesi

Bu karidesler aiptasiaları ve diğer yemleri severek kabul ederler. Bazen aiptasialara dokunmadıkları da olur bu yüzden biraz risklidir. Ayrıca aiptasia dışındaki küçük anemonlara da zarar verebilirler. Ülkemizde bulunması zor bir türdür.

Kimyasal yollar

Bazı firmaların aiptasia öldüren kimyasallar üretmiştir ve bunların genelde akvaryumdaki diğer canlılar için zararlı olmadığı iddia edilir.

Başka bir yol da içinde aiptasiayı öldürecek dozda omurgasızlar için zehirli bir sıvı olan şırıngayı aiptasianın vücuduna sokup, sıvıyı onun vücuduna enjekte ederek yapılır. Şırınganın içine birçok farklı sıvı koyup deneyenler ve başarılı olanlar var. Bunlardan bazıları; sıcak su, limon suyu, sirke, kalkwasser...

Eğer deneyip başarılı olduğunuz aiptasia öldürme yolları varsa siz de buraya yazabilirsiniz.
benim akvaryuma 15 gün önce 4 adet pepermint shrimp attım kurtuldum tavsiye ederim. bu shrimp zaten ithal değil yerlidir özellikle ege bölgesindeki arkadaşlar kayaların altını kaldırın kepçe işle yakalanabiliyorlar

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst