Keşfet

İlgilenenlere No3'ün Etilalkol Kullanarak 0'a Sorunsuz Düşürülmesi

Özdemir abi, akvaryumunun fotolarını gördüm.Güzel denebilir ama o büyük balıklar, tanglar o akvaryuma çok fazla.Bunun yerine mercan ve küçük-orta boy balıklara yönelirsen ne nitrat ne de fosfat sorunun kalır.? Böyle alternatifler aramazsın.

NOT:

(benim akvaryuma bakma bende ekipman yok.)

 
Deniz,

Ben alternatif aramıyorum ki, ben zaten overstock seviyorum. Tang 'de seviyorum. Ve sentez bir akvaryum kurmaya çalışıyorum.

Benim için önemli olan kısıtlı su hacminde çok canlı besleyebilmek, çok su hacminde az canlı beslemek için uğraşmıyorum.

Böyle bir amacım olsa akvaryumdan 2 tane tang'ı çıkarırım geriye hiç bir problem kalmaz. Ama ben bunun tem tersine uğraşıp son limiti görmek istiyorum.

Günün birinde ekipman 'da olur dert etme. Her şey zamanla.

 
Öncelikle herkese merhaba;

Tüm yazıları baştan sona kadar okudum. Bende 24 yıllık akvaristim. Deniz akvaryumuna geçeli ise 1 yıl filan oldu. Size samimi birşey söyliyim eğer bu yazıları bu hobiciliğe yeni başlamış biri okursa herhalde kafası çok karışacaktır. Ben şahsım adına hep okurum bu tip konuları ve ilginç olan hiçbirini uygulamam zaten uygulamaya kalksam ya kafam iyice karışır yada sistem çöker. Size samimi bir itirafta daha bulunayım 1.5 ay önce kurduğum yeni akvaryumumda 2 blue tang, 1 yellow tang, 1 salifin tang, 1 purple tang, 1 maroon clown, 1 clanear chrimp, 10 adet conch var şu ana kadar hiçbir ölçüm filan yapmadım ve yapmamda hiçbir katkıda koymadım ve koymamda. Sadece su ve tuz hepsi bu ps de biomatrics markadır sump ta yok filtrasyonu tankımın içindeki sol arka köşede bulunan taşırmada yapıyorum inanın gezdiğim çoğu hobici arkadaştaki ve deniz canlıları satan işyerlerinin tankından temiz ve çok sağlıklı günde 2 kere yemleme yaparım sabah tetra bits ve akşam sera granugreen hepsi bu bazen haftada 1 gün hiç yem vermem dip çekimi filan yapmıyorum 10 adet daha conch alacağım tabiii bu dediklerimi önceki 400 lt tanktada yapmıştım ve 1 sene boyunca 1 tek bile canlı kaybetmedim allah korusun şeytan kulağına. Şimdi bunları yapmış biri olarak hiçbir zaman bu doğrularımdan şaşmam. Allahta şaşırtmasın. Fotoları ekleyeceğim bugün yarın. Bu forumda bazı arkadaşlarda bilir beni bu şekilde yürüdüğümü. Haa bende birşey olmuyorda başkasında olmayacak diye birşeyde söyleyemem. Tüm akvarist arkadaşlara saygılar, sevgiler.

 
Özdemir bey iyi ps ve akıntı motoru mutlaka gerekli şeyler ama oluşan nitratı elimine etmekte bunlarda fayda etmiyor. Votkayı direk akvaryumda deneyecekseniz ps nizin büyük olduğunu düşünerek 7 nci günden sonra yatmadan önce toplama kabınızı boşaltmayı unutmayın. Benim vokta deneyimimde ps büyük olmasına rağmen o kadar çok kuru köpük toplamıştıki sump ağzına kadar köpük doluydu :) Eğer yüksek canlı yükü isteniyorsa şuda yapılabilir. Refiguma japon yano sistemi kurarsanız 1 ay içinde nitratınız 5-10 seviyesine düşüp artmamaya başlayacaktır ama fosfat biraz artacaktır.Yano ssteminin avantajı ise votka,şeker yada nitrate minus gibi ürünleri akvaryuma değil, refigumdaki pleniumla birlikte çalışan yano sistemine entegre edilmiş bölümüne vermeniz. Fors majr dediğimiz elektirik kesintileri,tatil,acil durumlar vs vs gibi durumları atlatma olanağımız varsa yani ups,jeneratör,dozaj pompası gibi ekipmanlar varsa bence votka metodu gayet başarılı bi olay

 
Devrim Bey , kesinlikle haklısınız dün akşam nerdeyse sabaha kadar PS kabı temizledim. Refigium 'u zorunlu olarak iptal ettim. Çok ufaktı yer olmadığından ve efektif çalışmıyordu.

Bende şu ana kadar belirttiğiniz şartlar dahilinde votka metodundan bir zarar görmedim.

 
elyaftan geçecek kadar ince veya erimiş halde atığı toplamada başarılı bir Ps iniz varsa, ve max. canlı yükü talimatına da uyuyorsa, bunlara gerek kalmıyor, şekerinizi çayınıza atıp tankınızın karşısında içiyorsunuz veya votkanızı vişne suyu ile karıştırıp yine tank karşısı rahat bir koltukta yudumlayabilirsiniz...

Mutlaka faydalı metodlardır ama ne gerek var diyen nitratsızlardan biriyim...

tamamen karşıyım diyemem ama okuyan ve tecrübesiz arkadaşların denemesi de hiç hoş bir manzara gibi görünmüyor gözüme...

diğer jargonlarda bahsettiğimiz overclock bilgisayar bileşenleri üzerinde yapılıyor, tuning arabalar üzerinde yapılıyor ve bu nesneler canlı değil, yanlış yaparsan para kaybedersin, ama bu konuda yanlış yaparsan canlının hayatı ile ödeniyor paranın yanında...

Ayrıca bilmeden yapılan tuning in de komik versiyonları dolaşıyor sokaklarda, bkz şkl 1A

Not: Sözüm meclisten dışarı, deneyimli ve bilimsel metodla yaklaşan arkadaşları tenzi ederim...



 
Müslüm baba yaptımı en iyisini yapar :)

 
Müslüm baba yaptımı en iyisini yapar :)
:D :D

Bu konuya, tekrar ileri seviye konular tarafında bir soru sorsam,

Votka ve şeker metodunu sadece NO3 e karşı mı kullanıyoruz ? nutrient azaltmada zeovit e ve de prodibio yöntemine alternatif midir ?

organik yük demek sadece NO3 ile mi ölçülüyor ? salifert dışında organik yükü test eden başka marka test var mıdır ?

 
Burak sadece nitratı değil fosfatıda elimine ediyorsun. Ama şöle bişi var elbette makul canlı yükü ile nitrat dert olmadan ps ile sorunu çözersin. Ama çoğu arkadaşımız oldukçça yüklü tank kurmak istiyorlar tank yüklü olursada elimine edecek ps zaten sumpa sığmaycak bu sebeple bu tarz yöntemleri geliştirmek bence gerekli.

 
Organik fosfat 'da bulunmaktadır.

 
Ben RC deki 35-40 sayfalik bakteri, zeovit, seker ve Votka metodunu ilk uygulayan iki kisiden birinin de yazdigi basliklari hicbir mesaj atlamadan okumustum. Acikcasi bu baslik bir Turk olarak bana da pek bir Turk isi olmus gibi geldi.

1- Pek cok buyuk forumda bu konularla ilgili acilan uzun basliklarda insanlar uygulayarak deneyimlerini paylastilar, ben yaptim oldu diyen pek gormedim.

2- 30 C su sicakligi toplu katliama sebep olmaz.

3- Mercan kumu ile DSB olmaz. Akvaryumun dibinde muhtemelen 10-15 cm yuksekliginde mercan kumu var DSB degil. DSB nin isleme mekanizmasi cok farklidir. Hangi kum olursa olsun 2mm lik kum ile DSB olmaz cunku DSB nin islemesini saglayan farkli organizmalar belli sediment buyukluklerinde yasarlar. Mercan kirigi ya da kumu keskin hatlara sahip oldugu icin yine bu organizmalar ve canlilar bu tip substrat uzerinde yasamaz.

4- Sumpta mercan kirigi ve filtre sungeri... Dipte mercan kumu (DSB)...

5- Yanlis anlamadiysam nitratin sifirlanmasi 48 gun surmus peki bundan sonra mercanlari ney ile beslemeyi dusunuyorsunuz? Esas sorun nutrientler sifirlandiktan sonra canlilarin beslenmesi. Yani daha olmus bir sey yok.

6- Zeovit, zeolit parcalarinin sumpa atildigi bir sistem degildir. Zeovit yonteminde kullanilan bir suru urun vardir ve nutrientleri sabit tutmaz sifirlar.,

7- David Saxby ya da ayin tanki secilmis akvaryumlarin sahipleri bu yontemleri nitratla bogustuklari icin ya da PS zayif geldigi icin degil sifir nutrient+besleme ile daha saglikli ve daha guzel renkli SPS lere sahip olmak icin uyguluyorlar. Asiri balik yukunun etkisini sifirlamak icin kullananlar da var.

8- Bu tip konularda yorum yapabilmek ve tavsiyede bulunabilmek icin hem okurken hem de tavsiyede bulunurken hicbirseyi kacirmamak lazim. Seytan ayrintilarda gizlidir.

9- Votka ile ilgili baslikta sistemi bulan iki kisiden biri olan adam DSB olan akvaryumlarda kullanilmamasi gerektigini vurgulamisti. Herhangi bir sebep vermemisti fakat votka dozlamaya basladiktan sonra coken pek cok DSB li akvaryum oldugunu belirtmisti.

10- Temeli bakteriye dayali yontemlerde, beslenerek asiri sekilde ureyen bakteriler nitrat ve fosfati tuketir ve yasam surecini doldurduktan sonra yuzeyde film tabakasi olustururlar. Nutrientlerin gercek anlamda sistemden atilmasi PS sayesinde olu bakterinin sistemden atilmasi ile gerceklesir. Asiri yogunlasan bakteri sisteme ekstra yuk bindirir. Acaba David Saxby en son elektrik kesintisine tanik oldugunda kac yasindaydi? Ben 7,5 yildir burdayim sadece bir kez elektrik kesildi. Elektrik kesintilerinde sistemi nasil ayakta tutacaksiniz? Zayif gelen bir PS ile sisteme nasil oksijen kazandiracaksiniz? Yine bu zayif PS ile olu bakteriyi nasil sistemden nasil uzaklastiracaksiniz?

11- Resifakvaryumlarinda esas sorunlar genelde nutrientler sifirlandiktan sonra basliyor.

Hic denemedim olur olmaz diye bir yorum yapmam yanlis olur. Hangi sistem olursa olsun uygulama iyice anlasilmadan kestirme yollara gidildiginde sonu husrandir.

"2-30 C su sicakligi toplu katliama sebep olmaz." 25cm çapında green bubble tip anemon ve deniz kestanesi bulunan sumpsız akvaryumun ısısını 30 dereceye bir hafta çıkardığınız zaman görürsünüz toplu ölümlerin olup olmadığını.

"3- Mercan kumu ile DSB olmaz. Akvaryumun dibinde muhtemelen 10-15 cm yuksekliginde mercan kumu var DSB degil. DSB nin isleme mekanizmasi cok farklidir. Hangi kum olursa olsun 2mm lik kum ile DSB olmaz cunku DSB nin islemesini saglayan farkli organizmalar belli sediment buyukluklerinde yasarlar. Mercan kirigi ya da kumu keskin hatlara sahip oldugu icin yine bu organizmalar ve canlilar bu tip substrat uzerinde yasamaz. "

Bu konuyla ilgili olarak aşağıdaki scientific paper'i ;

An Introduction to Deep Sand Beds

for the Natural Marine Aquarium

Part 1 ... only part

By Anthony Calfo

"Deep sand bed strategies have opened up entirely new dimensions for keeping previously challenging fishes, plants and invertebrates."

The use of deep substrates in the marine aquarium has evolved remarkably in the last decade. In the broadest definitions of the strategy, an aquarist can use a wide range of media and grades. The most popular application to date has been with fine aragonite sand at static depths of 3” (7.5 cm) or more. Some folks have also incorporated “plenums” under their substrates with hope for added benefits (more about this below). Without a plenum or any other modification, however, the methodology is still simple, natural and can be quite beneficial to the aquarium.

Deep sand beds, also known as DSB’s, have many benefits beyond the aesthetic. Indeed, there are an increasing number of sand products available to help replicate most any biotope imaginable: snow white and sugar-fine oolitic material the Caribbean, black sands alike Hawaiian or Indonesian beaches, pink sands that are reminiscent of a Samoan paradise, and many other natural media that include attractive whole and broken shells, for example.

Compositionally, any substrate you choose is almost certain to be made of aragonite or calcite. Both are forms of calcium carbonate, but arguably aragonite is to be favored for it’s better solubility and buffering capacity in seawater (providing necessary bio-minerals, buffering pH, and supporting calcification). Aragonite can begin to dissolve, in fact, at a high pH over 8.0 (a still safe level for marine life), while calcite does not readily dissolve until the pH falls well below 8.0. This means that calcite is not likely to impart any significant benefits (buffers/alkalinity) into the water until the pH falls to a level that is too dangerous for most marine life. In this regard, the old argument of dolomite & crushed coral versus non-calcareous freshwater "gravel" for marine aquariums in the early days was a moot point (they were all calcite).

The extent of calcareous sand benefits, in part, is influenced by the grain size of the media. To generalize, finer grains dissolve more readily and afford greater biotic activity collectively. Course sands and gravel, on the contrary, are slower to dissolve while being more likely to trap detritus to excess. Any grain size desired though can ultimately be managed and kept “healthy” with adequate water movement in the system, and sand-stirring (naturally, by life forms in the tank, or assisted by the aquarist).

One of the principal benefits to deep sand bed methodologies is the potential for natural nitrate reduction (NNR). The speed and extent to which a DSB can reduce nitrate in an aquarium amazes many aquarists… especially those that have struggled with nitrate control for any length of time through other means. The benefits to an established tank with the upgrade to a DSB are apparent in just a few weeks with potential for complete nitrate reduction (to “zero”)!

"Regardless of where you install deep sand bed (in the display versus a refugium), you can enjoy the benefits of significant natural nitrate reduction (NNR) and plankton production."

Another significant advantage to deep sand beds is the provision of a dense and natural habitat for numerous micro and macro-organisms. Many fishes and invertebrates cannot be kept successfully or at least optimally without a DSB. Some popular wrasses, jawfishes and gobies… horseshoe crabs, sea cucumbers, stingrays and many other featured creatures will not thrive without thick sandy substrates. Countless invertebrates including some corals will only survive on a sandy seafloor (hard substrates like rock are inhospitable to their feeding strategies and polyp cycles). At various and increasing depths, DSBs provide natural foods for these fishes and reef invertebrates like microcrustaceans (amphipods, copepods, mysid shrimp, etc), bacteria and other nanoplankton. DSBs also provide habitat for desirable plants, algae and animals. Seagrasses like Thalassia and Syringodium (Turtle grass and Manatee grass) for keeping seahorses, pipefish or Cassiopeia (Upside down) jellyfish, for example, require very deep beds at 6” minimum.

The limitations and potential pitfalls of employing a DSB’s are far less mysterious or unpredictable than previously thought. In fact, deep sand bed methodologies now have a history of more than 20 years in use and may fairly claim to be regarded as “tried and true”. first decision to make on contemplation of the strategy is purpose. Although you will likely enjoy a combination of benefits with any interpretation of the strategy, some methods are more effective than others in various aspects. Choose the above described potential benefits and focus on which ones suit you best: aesthetics, nitrate control, or plankton production to begin with. If purpose for using sand (in contrast to course gravel, shell forms or nothing at all) is only aesthetic, you may wish to forego very deep beds altogether and enjoy a shallow substrate (less then 1”/25 mm) with little regard for sand grain size; there are few benefits or risks in doing so. Nitrate control, instead, is best achieved with sugar fine sand. Zooplankton production (amphipods) to feed fishes may require more coarse sand. And coral propagation (active “fragging” by the aquarist) will often demand a dressing of rubble atop any substrate for a faster settlement of clones and divisions.

After an introduction to the merits of deep sand beds and the “living substrates” you might ask yourself, “what really is live sand?” Live sand is essentially a combination of non-living substrate (usually calcareous in composition but it can be silica-based) with a myriad of tiny beneficial life forms infused throughout it. There are beneficial organisms living on (meiofauna) and between (infauna) the substrate. Creatures found in this medium range visible zooplankton down to a wide range of microbes dominated by bacteria. Indeed, live sand is much more than microbial colonies battling it out for space and nutrients. All phyla of marine life have representation in sand on the living reef. Some of the most commonly encountered organisms are segmented worms (annelids), roundworms (nematodes), micro-crustaceans (amphipods, copepods, mysids and the like), and bivalves (mollusks), but there are many, many more organisms in tow.

By the activities of live sand organisms, a DSB imports many nutrients, export others, and serves as an extremely efficient living "filter" at large. Space and food are exploited by the colonization and proliferation of crucial microorganisms. Other undesirable elements the water are simply precipitated and bound into the substrate. Live sand certainly is a complicated and fascinating microscopic world of its own, and quite worthy of a closer look... so get that magnifying glass or microscope out! There is a veritable microscopic zoo to browse.

Plenum Or No?

Since the popularization (and misapplication) of the Jaubert-style plenum for deep sand bed methodologies in the early 1990's, much has been written, debated and revealed about the use of this feature. For those of you new to the issue, rest assured that there is little you truly need to know as a casual aquarist. A plenum is a physical water space underneath a deep bed of sand. It is used to create a hidden, dead space of static water to facilitate the diffusion of nutrients and other vital components of biological processes through the substrate. The premise here is that the biological faculties we seek to harness for natural filtration in live sand can be supported and encouraged by this feature. In the bigger picture, this may indeed true. Some of the challenges of employing this technology in the past were understanding and adapting it the original recommendations that trickled into popular aquarium literature. It seems that at least some of the early systems incorporating this strategy were very large semi-closed or open systems (fresh flowing seawater) with extraordinary depths of sand that cannot easily be incorporated by home aquarists. Without getting too involved in the "how's" and "why's" of the matter, let us summarize that the plenum methodology has not been demonstrated to be exceedingly useful or particularly harmful. Most aquarists that there is little difference with or without a plenum for a deep static bed of sand in a healthy home aquarium system. This should bear no reflection on the validity of the methodology, but rather illuminates that the adaptation for home aquarists, especially with smaller aquaria, may have little impact. Admittedly, there are no hard and fast rules here. You may have an interest to experiment with the strategy and are encouraged if so. Just know that having a plenum is not critical to success with deep sand bed methodologies.

One last mention of the improper implementation of plenum and deep sand bed strategies collectively. We should like to dispel the most common corruption of the application for those interested to know or try it. Severe criticism of their use has faulted them for becoming "nutrient sinks": trapping and accumulating detritus to levels that cripple water quality and fuel nuisance algae growths. The reality of the matter may likely be that an incorrect application of the technology caused the rift. As aquarists, we too often have inadequate water flow, which prevents detritus and organic particulates being properly exported by protein skimming and other filtration dynamics. In turn, excess detritus settles in pockets and migrates deep into the substrate. Furthermore, course sand and gravel is still quite popular and allows particulates to settle and accumulate rather easily. The killing blow to a flawed application with course substrates in weakly circulated aquarium is the unfortunately popular employment of intermediate depths of sand at 1"-3" (25-75mm). In this mid range, the sand is often too deep to be wholly aerobic and yet not deep enough for efficient denitrifying faculties. As such, the two dominant (and desired!) biological populations are restricted if not excluded at large and the sand bed may become a dead zone... a nutrient sink. However, intermediate sand depths can be maintained successfully (often, in fact!), but require due diligence with regular sifting naturally or mechanically (by the aquarist or by creatures in the aquarium), strong water flow in the tank, realistic bio-loads, etc.

Live Sand GALLERY

Indeed, there is no best or ideal grain size for sand in marine aquariums. The selected substrate must serve the needs of the system and its inhabitants. The following is a brief profile of some popular media and their respective merits and limitations:

0.2-1.0 mm Sugar-fine grade... excellent for denitrification and deep sand bed (DSB) strategies seeking natural nitrate reduction (NNR). Ideal at depth for culturing seagrasses like Syringodium and Thalassia. Very supportive of capillary root structures in red mangroves (Rhizophora mangle). Encourages the finest zooplankton (like copepods) to develop in refugia. Ideal substrate for free-living corals like Fungiids (stony mushroom, plate anemone, slipper, tongue and helmet corals), Trachyphyllia (Open brain coral), Goniopora stokesii (Green Flowerpot), and Catalaphyllia jardinei (Elegance). This is the ideal grain size for most detritivores and sand sand-sifting reef animals.

* Note: you must be mindful too of the fast rate of dissolution of some sand beds. In most healthy systems, fine aragonite has a "half-life" of 18-24 months. That means that after two years, perhaps, a 3" sand bed will have been reduced to 1.5" and possibly failing in its duties (another unheralded cause for the unfair criticisms of mismanaged DSBs). For this reason, aquarists seeking optimum nitrate control are advised to resist being frugal and apply honestly deep sand beds, and adding more substrate as necessary in time.

1.0mm to 2.0 mm Medium grade sand... similar in form and function to sugar-fine media. Requires slightly greater depth to accomplish denitrification (4-6" minimum recommended). Coarser grain size affords a nice mix of micro-crustacean species to proliferate (e.g. amphipods, copepods and mysids). Calcareous plants flourish here including Halimeda, Udotea and Penicillus. This sand is borderline inappropriate (too large) for sand-sifting detritivores like sea cucumbers and gobies.

2.0mm to 4.0 mm Coarse grade sand... a challenging grain size to employ for NNR (rather too large in grain to support anoxic faculties if bed is shallow). Requires fairly strong water movement to prevent the buildup of detritus (risk of becoming an unwieldy nutrient sink). Supports larger micro-crustacean populations, like amphipods, very well, but perhaps not the smaller desirable species. Easy to service with a gravel siphon, not as messy or easily disturbed like a sugar-fine grade (.2-1.0 mm). Too coarse for most macroalgae and stony free-living corals. Mismanaged sand beds with this grade have been the single greatest burden on the Deep Sand Bed methodology's reputation.

4.0 mm and larger Very coarse media of any kind over 4mm requires special considerations as a substrate in marine aquariums. Rubble, gravel, and coarse shell demand extra service (weekly siphoning is strongly recommended) and greater attention to flow dynamics and the performance of system hardware will be required (clogging pumps, waning water flow, and skimmer performance- in fear of detritus accumulating to excess). For the lightest burden on husbandry with this grade, shallow beds work best (1/2" or less, <12mm). Some reef animals will suffer terribly if forcibly kept on coarse media (like some wrasses, eels, sharks and especially rays) as evidenced by developing sores and lesions. Few true plants or macroalgae short of nuisance species will grow well here.

Okumanızı tavsiye ediyorum.

" 5- Yanlis anlamadiysam nitratin sifirlanmasi 48 gun surmus peki bundan sonra mercanlari ney ile beslemeyi dusunuyorsunuz? Esas sorun nutrientler sifirlandiktan sonra canlilarin beslenmesi. Yani daha olmus bir sey yok. "

Yazıyı dikkatlice okursanız akvaryum'daki canlıların yemlemesinde herhangi değişiklik yapılmadığı yazılı. Ayrıca yazının başlığı da " NO3'ün Etilalkol Kullanarak 0'a Sorunsuz Düşürülmesi ".

Ben mercanları Etil alkol kullanmadan öncede, kullanırkende ve halen Tropic Marin "Pro Coral Phyton"ve "Pro Coral Zooton" ile besliyorum. Bunlara ilaveten Tropic Marin Pro-Coral Anion Elements ve Cation Elements'leri kullanmaktaydım ve halen de kullanıyorum.

Siz mercanları NO3'lemi besliyorsunuz? Haa derseniz ki, mercanlar ortamdan belirli oranda NO3 uptake'i yapıyor, doğrudur, belirli oranda yaptığı zannediliyor, ama kesin olarak halen kanıtlanmış bir "case" değil.

Bu " İlgilenenlere No3'ün Etilalkol Kullanarak 0'a Sorunsuz Düşürülmesi" adlı yazı NO3'den çok çekmiş birisi olarak, dünyanının bu tarafında bulunan Türkiye'de, kısıtlı imkanları ile hobicilik yapmaya çalışan arkadaşlara bir yol gösterme'dir. Tamaman yaşanmış bir olay'dır. Konuyla ilgilenen arkadaşlar'la bu deneyimi paylaşmak istedim.

Ben Etil Alkol kullanarak NO3'ü sorunsuz düşürmeyi denedim ve başarılı oldu. Evet, ben yaptım oldu.

Sizde yapabilirsiniz.

Beni kritik edebilecek kişiler en azından akvaryumları benim "boundary condition" larında olan ve bunu bizzat düşürmüş insanlar olmalı.

Kadir Bey bir "Moderatörlük " yapında RC'deki "dosing vodka to bring down N and P, threadid=288714 " Türkçeye çevirinde, dünyanın bu tarafında kısıtlı şartlarlarda, sınırlı bilgi ile hobicilik yapmaya çalışan arkadaşlara bir ışık olsun.

Son söz olarak RC'den alınan bir mail'i ekliyorum:

" C. Schuhmacher

RC Sponsor

Registered: Aug 2004

Location: Stuttgart Germany

Occupation: Manager

Posts: 407

Dear Heinz, dear all

I would like to inform you that theory regarding the Vodka Club has

a tiny flaw.

Michael Mrutzek (together with Jörg) is the inventor of the Vodka method

and, as you called it, one of the leaders of the Vodka Club (why not

call it Vodka mafia....) which I am supposedly a member of. However,

this is the flaw: Michael is my COMPETITOR! I would have all the reason

in the world to get him out of my way as both of us have internetshops

selling marine aquarium stuff in Germany. We are competing for the very

same customers.

Moreover, I am selling a complete Zeolite product line myself, including

the mineral mixes and all necessary additives and accessories like

filters etc. Promoting Vodka will definetly reduce my chances of selling

Zeolite Products to these people.

The reason I am still writing positively about Vodka is one simple

reason: It works! OK, there are more things to consider than what was

mentioned the inital article, but those people that followed the

instructions and did things carefully had pretty good success in

reducing the nutrient levels in their tanks. Like any other method

available, it requires careful monitoring, there is no such thing as the

perfect, carefree, maintenance free filter. In those cases where there

were certain problems, these tanks were either extremely problematic

anyways (very old, large detritus depots in the decoration, insufficient

filtration etc.) or people added Vodka quite infrequently. It does not

work when you leave for the weekend and add a 3 days portion on

return on Sunday . It also does not do the trick when you do not

have a skimmer or already run tank on the absolute limit of

nutrient limitation.

my experience as a dealer I can just say that a great number of

people are quite happy with the Vodka method, and I am honest enough to

say so, although I could make more money on them with different

filtration techniques.

Sincerely

Claude

Hobby Experience: since 1985

Interests: Diving Coralfarming

 
Sevgili Murat,

Anthony Calfo uzun suredir akvaryum endustrisinde olan, ticari olarak mercan uretmis, toptancilik yapmis, seminerler falan veren taninmis bir simadir. Isin bilimsel yonuyle ilgili hicbir egitimi yoktur. Mercan uretimi ilgili yazilarina yorum yapamam fakat DSB ile ilgili yazisini hangi calismalara ve deneyimlere dayandirmis merak ettim. Senin kum olarak adlandirdigin sey "coral gravel" dir kum degildir. Hobide kabul gormus ana tank icerisinde uygulanan DSB, akvaryumun dibindeki 1o-15 cm kalinligindaki herhangi bir substrat degildir. DSB nin ne oldugunu ben yillar once ana kaynagindan okuyup ogrenmistim. Istersen sende kaynagindan oku. DSB nin ne oldugunu okurken istersen bir de adamin kim oldugunu oku. Ondan sonra da Anthony Calfo'nun son derece avam sekilde yazdigi yaziyla bir mukayese et.



Haklisin, muhtemelen ben canlilarimi nitratla besledim. Nitrat testi yaptigimda nitrat cikmazdi. Erdal Bey de ayni seyi soyluyor. Hatirladigim kadari ile Mujdat'in da testlerde nitrat cikmamasi gibi bir sorunu vardi. Muhtemelen biz canlilari nitratla besledigimiz icin nitrat sifira yakin cikiyor.

Erdal Beyin akvaryumu

http://www.resifbolgesi.com/forum/index.ph...ic=24&st=90

Mujdatin akvaryumu

http://www.resifbolgesi.com/forum/index.ph...c=1402&st=0

Davut Bey'in akvaryumu

http://www.resifbolgesi.com/forum/index.ph...ic=3380&hl=

Benim akvaryumum

kadaytar-sondurum.jpg


http://www.resifbolgesi.com/forum/index.php?showtopic=55

Anladigim kadariyla biz yillardir dilimiz dondugunce yazdigimiz binlerce mesajda, eldeki imkanlarla nasil dogru sistem kurulur, nitratla fosfatla nasil bogusulmaz gibi seyleri anlatmaya calisirken cok buyuk hata yapmisiz. Ben moderator olarak su votka ve seker ile ilgili seyleri tercume etmeden once , sen benim cehaletimi giderip bizim yillardir savundugumuz sistemlerde votka ve seker yontemlerini uygulayabilmemiz icin nitrati nasil yukseltiriz onu bir anlatirsan sanirim yapacagim ceviri daha bir faydali olur.

Birde bizim nitratla besledigimiz akvaryumlar ancak bu kadar oluyor. Sizlerin votka, seker vb yontemler sayesinde yakaladiginiz sifir nitrat, fosfata sahip oldugunuz akvaryumlariniza muhtemelen kus konmus olmali.

Ne resim gonderme ne de resim gorme meraklisiyim fakat su kus konan akvaryumlari gorsek de biraz feyz alsak. Ben votkayi icerim, sekeri de cayima atarim :)

Sevgiler

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kadircim dsb yazisi enfes saolasin

 
Sevgili Murat,

Anthony Calfo uzun suredir akvaryum endustrisinde olan, ticari olarak mercan uretmis, toptancilik yapmis, seminerler falan veren taninmis bir simadir. Isin bilimsel yonuyle ilgili hicbir egitimi yoktur. Mercan uretimi ilgili yazilarina yorum yapamam fakat DSB ile ilgili yazisini hangi calismalara ve deneyimlere dayandirmis merak ettim. Senin kum olarak adlandirdigin sey "coral gravel" dir kum degildir. Hobide kabul gormus ana tank icerisinde uygulanan DSB, akvaryumun dibindeki 1o-15 cm kalinligindaki herhangi bir substrat degildir. DSB nin ne oldugunu ben yillar once ana kaynagindan okuyup ogrenmistim. Istersen sende kaynagindan oku. DSB nin ne oldugunu okurken istersen bir de adamin kim oldugunu oku. Ondan sonra da Anthony Calfo'nun son derece avam sekilde yazdigi yaziyla bir mukayese et.



Haklisin, muhtemelen ben canlilarimi nitratla besledim. Nitrat testi yaptigimda nitrat cikmazdi. Erdal Bey de ayni seyi soyluyor. Hatirladigim kadari ile Mujdat'in da testlerde nitrat cikmamasi gibi bir sorunu vardi. Muhtemelen biz canlilari nitratla besledigimiz icin nitrat sifira yakin cikiyor.

Erdal Beyin akvaryumu

http://www.resifbolgesi.com/forum/index.ph...ic=24&st=90

Mujdatin akvaryumu

http://www.resifbolgesi.com/forum/index.ph...c=1402&st=0

Davut Bey'in akvaryumu

http://www.resifbolgesi.com/forum/index.ph...ic=3380&hl=

Benim akvaryumum

kadaytar-sondurum.jpg


http://www.resifbolgesi.com/forum/index.php?showtopic=55

Anladigim kadariyla biz yillardir dilimiz dondugunce yazdigimiz binlerce mesajda, eldeki imkanlarla nasil dogru sistem kurulur, nitratla fosfatla nasil bogusulmaz gibi seyleri anlatmaya calisirken cok buyuk hata yapmisiz. Ben moderator olarak su votka ve seker ile ilgili seyleri tercume etmeden once , sen benim cehaletimi giderip bizim yillardir savundugumuz sistemlerde votka ve seker yontemlerini uygulayabilmemiz icin nitrati nasil yukseltiriz onu bir anlatirsan sanirim yapacagim ceviri daha bir faydali olur.

Birde bizim nitratla besledigimiz akvaryumlar ancak bu kadar oluyor. Sizlerin votka, seker vb yontemler sayesinde yakaladiginiz sifir nitrat, fosfata sahip oldugunuz akvaryumlariniza muhtemelen kus konmus olmali.

Ne resim gonderme ne de resim gorme meraklisiyim fakat su kus konan akvaryumlari gorsek de biraz feyz alsak. Ben votkayi icerim, sekeri de cayima atarim :)

Sevgiler

Sevgili Aytar,

Bu iş iyice demagoji'ye kaçmaya başladı. İş anlamsızlaşıyor.

Ben bir referans veriyorum, siz onu avam yazı yazıyor diyor, kendiniz bir referans veriyorsunuz. Bu referans verdiğiniz kişi de aynı şekilde ekmek kazanıyor.

Konu iyice saptı. "Etil alkol uygulaması ile nitratin sorunsuz düşürülmesi" konusu, DSB'in kalınlğına dönüşerek 8cm DSB değil en az 10cm olmalıya, o kum değil gravel, gravel değil sand'a dönüştü, bununla iligili referans mücadelesi anlamsız şekilde başlatıldı.

Benim hikayem, makalede açık bir şekilde yazılı, ben bu yöntemi kullanarak NO3 sorunumu hal ettim ve bunu paylaşmak istedim. Olay bu kadar basit.

Bu, "iyi bir sistem'in nasıl kurulması gerekiyor" olmazsa olmaz şartlarına karşı gelmiyor.

Bu foruma üye olan kişilerin çoğunun kusursuz sistemi yok. Kusursuz bir mercan sistemi Kanada da ,atıyorum, "5.000$'" a kuruluyorsa burada an az 15.000$ 'a kuruluyor. Türkiye şartlarında kaç kişi bu kadar parayı akvaryuma harcayabilir?

Sistemi Türkiyede ne kadar güzel kurarsanız kurun, en basitinden siz tatildeyken, meydana gelen bir elektrik kesinitisi sizin bütün eko sisteminizi kolayalıkla allak bullak ediyor.

sevgiler

 
Kadir Bey bir "Moderatörlük " yapında RC'deki "dosing vodka to bring down N and P, threadid=288714 " Türkçeye çevirinde, dünyanın bu tarafında kısıtlı şartlarlarda, sınırlı bilgi ile hobicilik yapmaya çalışan arkadaşlara bir ışık olsun.
Son zamanlarda bazı üyelerin mesajlarındaki bir ayrıntı dikkatimi çekmekte ve çok ciddiye almamaya çalışsamta beni üzmekte. Malesef yukarıdaki mesajda dahil bazı üyelerin modlarla yada görevleriyle bir alıp vermedikeleri var galiba. Herkesin mod yapıldığı, işimizi iyi yapamadığımız gibi iddialar kinaye biçiminde ve şakayla karışık sevgili ...... diye başlayan mesajlarda araya sıkışıyor. Açıkçası saat farkını da düşünürsek Kadir abinin forumda yer alması bile yeterlidir. Kurduğu akvaryumda bize 3-4 yıl önceden neler yapabileceğimizi gösteren ve ufkumuzu genişleten bir referanstır ve moderatörlüğün alasıdır. Asıl üzücü olan çeviriler yapmayacağımızı nerden biliyorsunuz. Yakın zamanda dergide bunu da göreceksiniz. Ancak 1 yıl önceye kadar burda kim mod olmuş, kim ne yapmış umursanmaz iken, bu sitenin hiç büyümeyeceği söylenir iken bir anda gündeme oturmamız, burayı ciddiye alınan bir yer haline getirdi anlaşılan, olmadık durumlarla karşılaşıyoruz. Akvaryumcular ithalat yaptığı zaman yüzyüze bakıyoruz, karşılaşıyoruz, şimdi siz modluk yapında bir başlık çevirin diye yazınca, sonrasında kırgınlıklar oluşuyor malesef, yüz yüze bakabilmeliyiz diye düşünüyorum. Elbette tecrübe ettiğiniz birşeyi paylaşacaksınız ancak karşıt fikilerde çıkacak. Her tartışmada modluğa laf edilirse, bu sefer biz işimizi yapamayız, tartışmalardan çekilir sadece yönetmeye kalkarız ki bence bu kadar sayıda mod akvaryum üzerine tartışamaz hale gelirse, ortamın keyfi kaçar. Moduz diye biz de normal bir üyeyiz. Tam dagüzel güzel tartışırken aradan sen nasıl moderatörsün diye mesaj atmayın lütfen... :) Akvaryum üzerine tartışırsak birbirimize küsmeyiz ancak diğer türlü tartışırsak küskünlükler oluşur bence gereksiz.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Benim vokta deneyimimde ps büyük olmasına rağmen o kadar çok kuru köpük toplamıştıki sump ağzına kadar köpük doluydu

"Kuru köpük"

Bu ne anlama geliyor arkadaşlar? Acaba kullanılmayan alkolu ps topluyor mu? Yüzey gerilimi neden bu kadar çok artıyor? Bu özellik bana çok belirgin birşeye işaret ediyor gibi geldi. Sebebini bilen var mı?

 
Türker ben bilimsel olarak bilemeyecem neden bu kadar kuru ve yapışkan bi köpük yaptığını. Şöyle diyebilirim köpük o kadar kuru ve yapışkan ki sumpın kenarlarına yapışan köpüğü peçete ile alırken bile köpüklerde dağılma olmuyor. Ayrıca aynı durumu Seachem glukoz içeren calsiyum katkısını kullandığımda da yaşıyorum. Bildiğim kadarı ile glukozda şekerin bi türevi yada ana maddesi tam bilmiyorum ama şeker-votka uygulamalarımda başıma gelen olayın aynısı hacim olarak %50 daha az olarak seachem katkıda da başıma geliyor.

 
Peki bu köpük prodibio, zeovit gibi yöntemlerde olmuyor mu?

Prodibio vs gibi yöntemlerde bakteri ve besini 3-4 günde bir veya haftada bir veriliyor.

Şeker-alkol yöntemlerinde neden hergün?

 
Çok fazla olmuyor. Prodibio bioptim de bir tür karbon olmalı fakat miktar olarak votka ya da şekere oranla oldukça az olduğu için zaten o kadar etkili değil. Bu arada ben de şeker yöntemi ile sıfırladım nitratı, prodibio ise hiç düşürmedi.

 
Bakın ne güzel birbirimizi kırmadan,sataşmadan yaşadığımız şeyleri paylaşıyoruz. Böyle olmalı ki ilerleyebilelim. Neyse votka kullanan arkadaşlara tek tavsiyem şu olur nasıl kademeli kademeli miktarı arttırıyorsak hedefe ulaştıktan sonrada kdemeli kademeli miktarı azaltmalıyız. Birdenbire bıraktığınızda bu tarz yöntemleri sistemlerinizde büyük sorun çıkma ihtimali muhtemeldir.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
H Aranıyor 1 194

Benzer konular

Geri
Üst