Keşfet

Şekerle Nitrat Düşürmek

Merak ettiğim Sera Ammovec gibi ürünler , amonyağı nitrite,nitriti de nitrata çeviren bakterilerin hazır kültürü değil midir?

Eğer öyleyse , nitratın tekrar kullanılmasında nasıl bir işlevleri olabilir ?

Sanırım şekerle beslenen ve nitratı tüketen bakteri farklı bir tür olsa gerek. Çünkü diğer nitrifikasyon bakterileri her akvaryumda mevcut zaten, ancak yeni kurulmuş akvaryumda olmayabilir.

Moderatör tarafında düzenlendi:
O öyle ise deniz suyu ve denizden getirdiğim kayalar da bakteri yok demektir. :(

...

Mirsat bey,

Bende de bir miktar kaya var.Dekorasyon açısından sumpta tutuyorum.İsterseniz bende bu kayaları size verebilirim (ücretsiz).Bakteri aşılamak bildiğim kadarı ile bayağı bir zaman alıyor ama .Sorun bu ise denemekte fayda var.

Arkadaşlar sağolun. Yakın olsanız kayaları değiştirmek isterdim.Kendi kayalarımın çoğu yerli kaya tanka yeni bir kaç parça lav ekledim. YAni olması gereken normalde var olmalı sanırım. Bir kaç günde netice belli olacaktır. Onagöre yön çizeriz. Olmadı tüm kayaları yenileriz.

Yanlız tek handikap Blue Tang in beyaz benek olması bunu da strese bağlıyorum.Başka da bir sorun gözlemlemedim.Test sonuçları(NH3,NO2,PO4) olması gerektiği gibi yani sıfır.
Dikkat!!!

Bahsettiğim beyaz benek tüm tanglarda başladı (blue,purple,naso,whitecheeck).Bu işlemin genel sonucumudur bilemiyorum ama endişe had safada.Yanlız maroonda bir şey yok -şimdilik!

Su değerleri düzgünse, iyi bir besleme sonucunda düzelecektir. Noriyi hep bulundurun akvaryumda. Blue tang için de protein ağırlı bir besleme yapın.

Su değerleri süper.Gün boyunca jumbo karides (elden verdim su bozulmasın hesabı, artan tankta kalmadı) frozen brine shrimp ,spirulina vs.Nori kalmadı.Bir ara nişantaşından market gibi bir yerden alıyordum ama pahalı diye bırakmıştım.İlk defa bu kadar yoğun beyaz benekle karşılaştım (tatlı su dahil).Isıyı arttırsam 29 C gibi parazitleri üremeleri için ayırabilirim balıktan ama akabinde bakır giremiyorum tanka -çünkü mercan mevcut- bu işlemin devamında ne önerirsiniz acaba?

Sıcaklığı artırmak aslında işe yaramaz, ya balıkları ayırmak gerek ya da beklemek.

ok anlaşılmıştır.Teşekkürler

....

Votka, Şekerle ve son olarak sirke ile nitrat düşürmeyi daha önce forumlarda yazdığım gibi bir süre denemiştim.

Nitrat düşmekle birlikte anlamsız bir şekilde tankımda yosun alg patlaması yaşadım. Nedeni nedir bilemiyorum, belki belki bu yöntem değildir fakat henüz deneme gelişme aşamasında olan bu yöntemleri çekindiğim şu an uygulamıyorum. Tankımda aynı işi daha uzun sürede yapan "nitrate minus" sürekli kullanıyorum.

Bu işi uzun süredir yapan arkadaşlar tanklarında hangi tür canlılar olduğunu ve alg patlaması vs. gibi sorunlar yaşayıp yaşamadığını, nitratın hangi seviyelerden aşağı çekildiğini daha detaylı paylaşırsa sanıyorum yararlı olur.

Kullanılacak litre/şeker oranı ve etkisi ortaya çıkınca olası sakıncaları azaltılmış olur.

Arkadaşlar bu tür yöntemler riskli yöntemler, sonuçta nitratı düşürüyor ama başka sorunlara neden olabiliyor. Zamanında vodka yöntemini düzenli ve az miktarda,nitratın sabit kalacağı kadar eklemelerle denemiştim. Yosun sorunu olmamıştı ama vodka kullanıldığında KH ın normalde olduğundan çok daha hızlı düştüğünü görmüştüm. Yani dikkat edilmezse düşük KH ve PH sorunu olabilir.Bu da pek çok sorunu tetikleyebilir.

Şeker kullanımı ise hertürlü bakterinin üremesi için uygun bir ortam yaratıyor. Nitratınızı ve fosfatınızı düşürecek bakterilerin dışında, hastalık yapıcı bakteriler içinde uygun ortam sağlıyor. Dolayısıyle risk almış oluyorsunuz. Bu zaten eğer Reef Central daki yazılanları okumuşsanız bahsedilen birşey. Ayrıca şeker yöntemini düşük dozlarla başlayıp yavaş yavaş yükselterek kullanıyorlar, bir anda bakteri patlaması yaşanmaması için. Bir anda bembeyaz bir su oluşursa, yani bakteri patlaması yaşanırsa ne sorun yaratabilir ? Bu canlılar sudaki oksijen ve dolayısıyla ph seviyesinin düşmesine sebep olabilir mesela. Kh vs parametreleri test eden var mı ? Ben şeker kullanmadım ama kullananların Kh düşüşünü de takip etmesini öneririm. Bence deneyecekseniz de en azından şekeri kaşık kaşık eklemeyin. Çünkü başta bakteri populasyonu yavaş yavaş artarken ,bir süre sonra katlanarak çoğaldıkları için bembeyaz bir suyla karşılaşabilirsiniz. Bir anda nitrat düşebilir ama sorunları da tetikleyecektir. Aynı şekeri belki 10 günlük bir sürede azar azar ekleseydiniz de nitrat açısından aynı sonuca ulaşacaktınız ,üstelik oksijen seviyesi bu kadar hızlı değişmeyecek, belki kh ph oynamaları daha az olacaktı.

Arkadaşlar şeker eklemeleri sonucu , Dün Ps kuru köpük yapıp Ps nin havalandırma deliğinden bile fışkırmış yani kabaca daha fazla topluyor. Sis pus yok . Nitratta düşme olduğunu sanıyorum dün test yapmadım. Küçük eklemeler ile devam edeceğiz. Sanırım böylesi sağlıklı oluyor. Alg çoğalmasını dudurduk diyebilirim. Ön cam 1 günde yeşil macro alg le kaplanırken dün bu olay yoka yaklaştı. Sanırım bir şeyler düzeliyor. Kahverengi algimizde azaldı denemek için bir kayamı fırçalamıştım 2 gündür temiz.

Osman beye katılıyorum. anlık iyi sonuçlar verse de yakın bir süre sonra aynı sonuçları yine okumak olası.

küçücük bir camda o dengeyi kurmak pek kolay değil. ve o denge sadece fosfat ve nitrattan ibaret değil. fosfat ve nitrat bildiğimiz değerler içinde çok da önemli değiller. 20-30 nitrat sıkıntı yaratmaz; sadece mercan çeşidini azaltır, testte okuduğunuz en üst değer fosfatta! bir nitrat ya da fosfat için böyle bir riske girilmez bence. adam gibi bir ps, 2 güzel kaya alırsınız sistemi kurtarırsınız. ama sonuçları tam olarak bilinmeyen eklemeler sisteminizi bitirebilir! bunların örnekleri görüldü.

işleyen bir sisteme ozonizer taktığınızda bile herşey allak bullak oluyor..

bırakın şekeri, bakterilerime zarar verir diye okyanus suyu bile eklemiyorum akvaryuma :)

deniz akvaryumu kurulumu, bakımı ve yaşatması ile de oldukça pahalı bir hobi. 5-10 milyar harcadığım yeri bir şekere emanet edebilir miyim?

önemli olan dengeyi kurabilmektir, denge içerisinde manuel oynamalarla sadece nitrattan kurtulmak değil.

...

:)

balık akvaryumu ise deneme yapmak sınırlar içinde normal karşılanabilir tabii. ama balık da nitratı karşılar, sıkıntı çıkartmaz.

..

anladım Can bey.

düzgün bir sistemi olan hiç bir yabancı da zannetmiyorum ki ben şeker kullansın. evet alkol,şeker vs. bunların hepsi bir yöntemdir, denenmiştir ama bu hobide aslolmamışlardır hiçbirzaman. yoksa pahalı pslerin yerini, çay yerine akv.a attığımız şeker alırdı..

çok iyi bir sistem düşünün, mercanlarla dolu. bu sisteme gidip ozonizer eklemek bile yürek ister :)

balıklar çok dayanıklıdır nitrata falan ama balık akv.da düşünelim;

4 tane morishiniz olsa ya da achilles tanginiz olsa şeker yine de atar mıydınız?

ya da şöyle çevirelim: achillese 300 dolar verebilirken nitrat probleminiz var ise sorunu çözmek için bir 300 dolarda ps geliştirmek vs. için mi verirsiniz yoksa şeker mi kullanırsınız?

bu soruları sorduğumda şeker hiçbir alternatif arasına ben de girmiyor.

bunlar benim düşüncelerim tabii. isteyen uygulasın. ama tavsiyem sadece nitratı yüksek çıkıyor diye şeker yerine, yaygın ve bilimsel yöntemleri denesinler.

Can bey sizde nitrat düzeyini bilmiyorum ama balıklar 50-100-200 :) bu değerlede de gayet mutlu yaşayabiliyorlar. morish dahil.. 20-30 nitrat makul değerler olarak görülebilir bence. bunu da gözardı etmeyin derim..

nitrat çok olabilir ama paniğe gerek yok bence. aynı sorunlarla boğuşan tanıdıklarım oldu. 50 lerden indiremiyordu. şeker denedi olmadı votka denedi olmadı, ozonizer, uv taktı olmadı sistem tamamen çöktü! ani yapılan her değişiklik sisteme kesinlikle zarar verir. daha önce de belirttiğim gibi nitrat çok çok önemli değildir. düşürülmesi gerekiyorsa da sistemli bir şekilde düşürülmeli ve nitratı düşürürken diğer dengeleri bozmamalı.

...

Konu görüntüleyen kullanıcılar